Debatt

Trondheim kommune har et eget gjenbrukslager, der Bjarne Berntsen er gjenbruksoperatør.

Norske kommuner viser vei med ombruk

Få tiltak i offentlig sektor gir like mange fordeler på én gang som ombruk.

Publisert

Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning

Stadig flere kommuner og fylkeskommuner ser ombruk som en viktig løsning for å redusere innkjøpskostnader, samtidig som de oppnår gevinster for klima og miljø. Digitale løsninger forenkler gjennomføringen og dokumentasjon av gevinstene.

Trondheim kommune har vist gode resultater med ombruk. I løpet av de siste 3,5 årene har kommunen unngått innkjøpskostnader på over 40 millioner kroner gjennom ombruk. Dette har samtidig spart miljøet for over 1.000 tonn avfall og redusert CO₂-utslipp med mer enn 480 tonn.

Hvorfor ikke bruke det du allerede har før du kjøper nytt?

Trondheim startet med ombruk av byggematerialer sent i 2021 og unngikk innkjøpskostnader på 5 millioner kroner allerede i 2022.

I 2023 utvidet kommunen ombruksordningen til møbler, IT-utstyr, lekestativer med mer, og unngikk dermed ytterligere 13 millioner kroner.

I 2024 nådde Trondheim hele 19 millioner kroner i unngåtte innkjøp, og kommunen forventer ytterligere vekst de kommende årene.

Nå ombruker kommunen også infrastrukturutstyr som kantstein, trafikkskilt, busskur, lysstolper med mer.

Asker kommune har gjennom flere år arbeidet systematisk med reparasjon og ombruk av kontormøbler. Resultatene taler for seg: I 2024 kjøpte Asker kun nye kontormøbler for 44.000 kroner.

Nå utvider kommunen omfanget av sitt ombruksarbeid og inkluderer byggevarer og andre relevante produktkategorier.

Verdal, en middels stor kommune, har i løpet av ett år spart innkjøpskostnader på 1 million kroner. Inkludert direkte kostnader er nettobesparelsen på over 700.000 kroner. Samtidig har Verdal unngått 21 tonn avfall og 6 tonn CO₂.

Også erfaringer fra mindre kommuner viser at ombruk lønner seg. Froland kommune sparte i fjor 1,3 millioner kroner og reduserte CO₂-utslippet med 16,5 tonn ved å ha en bruktandel på 89 prosent møbler i tilbygg til Froland ungdomsskole.

Agder fylkeskommune sparte 2,4 millioner kroner, 22 tonn CO₂ og 16,6 tonn avfall gjennom ombruk av møbler i et flytteprosjekt. I et senere flytteprosjekt lyktes Agder med å unngå utslipp av 110 tonn CO₂ ved å ombruke 4.200 møbler.

Disse eksemplene viser det enorme potensialet i ombruk. Lignende resultater finner vi i kommuner som Bærum, Stavanger, Bergen, Kinn og Sandefjord.

Loopfront samarbeider nå med rundt 40 kommuner i Norge og Sverige. Fellesnevneren er begrensede budsjetter kombinert med engasjerte medarbeidere som ønsker å bidra til økt bærekraft.

Kommuner som satser på ombruk, opplever i tillegg ofte en positiv effekt i form av økt stolthet blant medarbeiderne. Dette bekrefter Asker, der en levende ombrukskultur fortsatt preger organisasjonen etter et vellykket flytteprosjekt i 2019.

Overgangen til sirkulær økonomi handler om å utfordre etablerte sannheter. Må vi kaste nesten nye møbler bare fordi vi ikke har lagerplass? (Bærum kommune bruker eksempelvis tomme skolebygg som lager.)

Må vi kjøpe nytt inventar hver gang vi bygger nytt, eller kan vi gjenbruke og renovere det vi allerede har? Må vi alltid kjøpe nye kantsteiner og lysmaster, eller kan vi bruke de gamle?

Den gode nyheten er at stadig flere kommuner allerede stiller slike spørsmål – og ofte finner de ut at ombruk er det beste svaret. Ombruk kommer ikke gratis og krever blant annet arbeidsinnsats for å lykkes. Samtidig bidrar dette til nye, lokale arbeidsplasser og nytt liv til gamle håndverksyrker som salmakere og møbelsnekkere.

Mange kommuner involverer dessuten personer på arbeidstrening i ombruksprosjekter, noe som ytterligere styrker den sosiale dimensjonen av bærekraftsarbeidet. Kommune-Norge går her foran som et forbilde for resten av landet.

Få tiltak i offentlig sektor gir like mange fordeler på én gang: Store økonomiske besparelser, vesentlige klima- og miljøgevinster, økt stolthet i organisasjonen samt etablering av nye arbeidsplasser.

Hvis alle norske kommuner lykkes like godt med ombruk som Trondheim gjorde i 2024, vil Kommune-Norge kunne spare minst en halv milliard kroner årlig i innkjøpskostnader. Samtidig ville det føre til en reduksjon på over 12 millioner tonn avfall og mellom 6 og 10 millioner tonn CO₂.

Det monner – og potensialet vil bare øke fordi Trondheim kommune med flere fortsetter sitt søk etter nye produktkategorier for ombruk.

Tiden er inne for at enda flere kommuner utnytter mulighetene som ombruk gir. Hva med din kommune? Hvorfor ikke bruke det du allerede har før du kjøper nytt? Prøv da vel!

Powered by Labrador CMS