Debatt

I mange kommuner er det innspurt i arbeidet med neste års kommunebudsjett. Vi håper å se lokale eiere og politikere som tør å satse på bibliotekene, skriver biblioteksjefene i Salten.

Salten-bibliotekene roper varsku!

Hva hjelper det med store nasjonale ord, når det er opp til hver enkelt kommune å legge rammene for bibliotektjenestene lokalt?

Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning

Norske barn og unge har lavere leselyst og dårligere leseferdigheter enn før. Dette er en utvikling regjeringen ønsker å snu ved tungt å gå inn med en nasjonal Leselyststrategi for 2024–2030.

Bibliotekene er allerede helt unike sosiale møtesteder som finnes der folk bor.

Regjeringen har vedtatt å styrke skolebibliotekene og kjøpe inn flere bøker. Men hva hjelper det med store nasjonale ord, når det er opp til hver enkelt kommune å legge rammene for bibliotektjenestene lokalt?

Det finnes dessverre ingen nasjonal norm for hvor omfattende bibliotektjenestene skal være verken i skoler eller folkebibliotek. Med unntak av lovkravet om fagutdannet biblioteksjef i folkebibliotekene, kan kommunene gjøre (nesten) som de vil.

Dette gir enorme forskjeller i Bibliotek-Norge, i selve basistjenesten for lese- og demokratiutvikling. Verst står det ofte til i de små kommunene.

I mange Salten-kommuner fungerer folkebibliotekene også som skolebibliotek. I alle tilfelle samarbeider folkebibliotekene med både skoler og barnehager. Vi samarbeider også med eldrehjem, frivilligheten, lag og foreninger, næringslivet, videregående skoler, fjernstudenten, samt flyktningene og innvandrerne, som trenger både språkopplæring og litteratur på hjertespråket sitt. Og alle de andre.

Nesten alle ønsker tilgang til og å samarbeide med bibliotekene. Og nesten alle vet at dette har de krav på og mulighet til, fordi bibliotekene har endret seg og blitt åpnere, mer utadvendte og populære demokratihus som trekker stadig flere til seg.

Samtidig drives fortsatt mange av de små bibliotekene i Salten med marginale deltidsstillinger, og i Stormen bibliotek kuttes tilbud og åpningstider. Utvikling i krav og etterspørsel fra brukere, sammen med nasjonal politikk på den ene sida, henger ikke sammen med politisk satsing på bibliotek lokalt på den andre.

Salten-bibliotekene er et godt samarbeid hvor biblioteksjefene over mange år har fulgt og sammenlignet bibliotekutviklingen i regionen. Aldri har vi opplevd å være mer populære, aldri har vi opplevd trangere handlingsrom.

Ved starten av en nasjonal leselyststrategi, som svar på trender i tida hvor både ung og voksen mer enn noen gang trenger opplæring i kritisk lesning, trenger å lære å skille feik fra fakta, trenger digital bistand, trenger å oppmuntres til å holde de lange tankene, ber vi om økt fokus, økt satsing.

I mange kommuner er det innspurt i arbeidet med neste års kommunebudsjett. Vi håper å se lokale eiere og politikere som tør å satse på bibliotekene. Eiere som evner å koble egne ønsker og lovnader i programmer og planverk om sosiale møtesteder i by og bygd til muligheter de allerede har. At de ønsker å skape trivsel, bolyst og en opplyst befolkning.

Bibliotekene er gode svar på alt dette. Bibliotekene er allerede helt unike sosiale møtesteder som finnes der folk bor. Bibliotekene er trivselsskapende, inspirerende, underholdende, utdannende, verdinøytrale og helt gratis for alle. Bibliotekene er faktisk den eneste arenaen som både visker ut og anerkjenner sosial ulikhet.

La oss få gjøre jobben vår godt. La vårt gode byggende, forebyggende og helsefremmende arbeid vises i Salten-bibliotekenes rom, bemanning, åpningstider og i befolkningens trivsel og stolthet.

Innlegget er skrevet av disse ni biblioteksjefene i Salten:

Kim Marion Mietinen
Laila Gabrielsen
Kerstin Gierlich
Bodil Venn
Stine Q. Jenvin
Sissel Holtet
Kristin Myrvoll
Elin Johanne Rønningen
Maria Almli

Powered by Labrador CMS