Debatt

Solkraft i lokale hender – er kommunene klare?
Det er fortsatt noen uavklarte spørsmål rundt det nye regelverket for solprosjekter. Derfor er det viktig at kommunene får den støtten de trenger.
Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning
Nå skal kommunene i større grad få bestemme over solprosjekter på hjemmebane. Fra 1. juli 2025 skal solkraftverk under 10 MW ikke lenger behandles av NVE, men av kommunene.
Regjeringens endring i konsesjonsgrensen er et tiltak for å gjøre behandlingen mer effektiv og gir kommunene større kontroll over prosjektene. Dette kan gi bedre tilpasning til lokale forhold, men stiller samtidig kommunene overfor nye utfordringer: Er de klare for å ta ansvaret?
Solkraft løser ikke alle utfordringer, men kan gi et viktig bidrag.
Den nye effektgrensen reduserer ikke kravene til utredninger fra utbyggere. Forskjellen er at kommunene nå skal ta stilling til disse, og avgjøre arealbruken etter PBL istedenfor at NVE gjør det etter energiloven.
Under høringsprosessen uttrykte flere kommuner bekymring for å håndtere disse nye oppgavene uten flere ressurser.
Nivået på kompetanse og kapasitet varierer fra kommune til kommune. Dette kan føre til at saksbehandlingstid og utfall av solkraftsaker vil variere mer enn i dag. Det blir derfor viktig at kommunene har et bevisst forhold til hva de vil trenge hjelp til, og får den støtten de trenger.
NVE har betydelig erfaring og spesialistkompetanse på solkraft. Hvordan sikrer vi at dette deles med kommunene?
Som solkraftutvikler møter vi ofte bekymringer om påvirkning på landskap, naturverdier og andre samfunnsinteresser. Vi i Østfold Energi prøver alltid å unngå områder med stort skadepotensial, og ser etter steder med menneskelig aktivitet fra før, som for eksempel vårt prosjekt på et nedlagt massedeponi i Fredrikstad.
Men vi erkjenner at hvert prosjekt innebærer arealbruk, og vi gjennomfører alltid grundige konsekvensutredninger for å sikre at vi tar ansvar for omgivelsene.
Selv om vi i bransjen ønsker å utvikle solkraft, er vi forberedt på at det er steder hvor solkraft er uønsket. Det viktigste er at saksbehandlingen skjer på en omforent måte, hvor det også er rom for avslag iblant.
Vi er opptatt av at kommunene får muligheten til å vurdere prosjektene på egne premisser, innenfor klart definerte rammer og føringer for saksbehandlingen.
Det er fortsatt noen uavklarte spørsmål rundt det nye regelverket. Derfor er det viktig at kommunene får den støtten de trenger. Involver dere allerede nå, diskuter deres behov med Fornybar Norge, og bruk NVE aktivt, er mitt råd.
Forutsigbarhet i saksbehandlingen og forståelige utfall av saker på tvers av kommunegrensene bør være et mål både forkjempere og motstandere av kraftutbygging kan enes om.
Man kan mene hva man vil i energidebatten, men det er et
faktum at det er positivt for klimaet å bytte ut fossil energi med strøm. Og
økt strømforbruk krever mer kraftproduksjon.
Solkraft løser ikke alle utfordringer, men kan gi et viktig bidrag. Det kan bygges raskt, og etter endt drift kan arealet tilbakeføres til sin opprinnelige tilstand.
Klart jeg kan anklages for å gråte for min syke mor, men jeg mener det bør være rom for nye solkraftverk i Norge.
Beslutningsmakten er uansett ikke min – den ligger snart i kommunenes hender.