Leder

80 prosent av kommunestyrerepresentantene svarer i en undersøkelse at de ser behov for bedre opplæring knyttet til budsjett- og økonomiplanprosesser. Det er overraskende mange, mener Kommunal Rapport.

Styrk politikernes økonomikunnskap!

Folkevalgte må prioritere å skaffe seg bedre og mer kunnskap om økonomi og budsjettarbeidet.

Publisert Sist oppdatert

Lederartikler gir uttrykk for Kommunal Rapports syn. Ansvarlig redaktør har ansvar for innholdet.

En fersk undersøkelse som Telemarksforsking har gjort på oppdrag av KS FoU, setter søkelyset på at politikerne må kunne mer og involveres mer i økonomi- og budsjettarbeidet i kommunene.

80 prosent av kommunestyrerepresentantene svarer i undersøkelsen at de ser behov for bedre opplæring knyttet til budsjett- og økonomiplanprosesser.

Har ikke kunnskap om budsjettarbeid vært prioritert?

Det er overraskende at såpass mange etterlyser opplæring på det viktigste området for de folkevalgte. Har ikke kunnskap om budsjettarbeid vært prioritert?

På den andre siden er det bra at erkjennelsen er klar. Nå gjelder det at kommunene makter å løfte skoleringsarbeidet. Det trengs mer enn noensinne.

Sektoren går inn i et røft økonomisk farvann etter flere gode år. De ekstraordinære skatteinntektene som har berget mangt et regnskap, er en saga blott. Det ligger an til harde budsjettrunder utover høsten. Mange kommunedirektører regner med at det kan bli driftsunderskudd neste år.

Med andre ord er knallhard økonomisk styring, edruelige og sannferdige budsjettprosesser og langsiktighet i økonomiarbeidet mer nødvendig enn noensinne. Da er det viktig med tidlig involvering og et godt samarbeidsklima mellom politikk og administrasjon.

Det gir også mer fornøyde politikere, ifølge undersøkelsen. Heller ikke det bør komme som en stor overraskelse. Likevel er det viktig å trekke det fram.

Et interessant aspekt ved undersøkelsen er at politikerne er mer tilfredse med budsjettprosessene der hvor de opplever at kommuneplanen gir gode føringer for arbeidet med både økonomiplan og årsbudsjett. Som Telemarksforsking skriver: «Dette indikerer også at disse kommunene har gode, helhetlige strategiske prosesser som ramme for arbeid med økonomiplaner og budsjetter.»

Det er selvsagt ikke enkelt for en politiker å vise til helhetlige strategiske prosesser når gode formål og lovede satsinger fjernes fra et budsjett eller blir redusert. Velgere er sjelden klar for å la helheten styre.

Samtidig har politikerne ikke noe valg. Den ferske finansbyråden i Bergen, Jacob Mæhle (H), sa til Kommunal Rapport nylig at det aldri er morsomt å gå på akkord med egne ambisjoner og valgløfter: – Men vi må erkjenne at politikk er å prioritere. Vi må skape handlingsrom for å kunne bruke det, sa Mæhle.

Han har rett. Uten kontroll med og styring av økonomi og budsjett er det vanskelig å drive politikk. Denne kontrollen og styringen skal i siste instans ivaretas av de folkevalgte. De er de budsjettansvarlige beslutningstakerne.

Powered by Labrador CMS