Vi skal få ned bruken av helsevikarer
Ved i større grad å ta i bruk oppgavedeling og innovasjon som kunstig intelligens, mener vi det er mulig å redusere bruken av eksterne vikarbyråer.
Fredrikstad kommune har greid å kutte nesten all bruk av vikarbyråer i år. Å ansette flere helsefagarbeidere kan ikke være den eneste løsningen for å møte utfordringene i helsesektoren, slik Fagforbundet uttalte på NRK kveldsnytt nylig.
Selv om vi har kuttet nesten all bruk av vikarbyråer ved å ha flere helsearbeidere på jobb, bruker vi fortsatt mye penger på vikarer. Vi mener det er like viktig å utnytte de ressursene vi allerede har i jobb på en smartere måte som å ansette flere.
Vi ønsker å møte morgendagens utfordringer gjennom å jobbe på nye måter.
Arbeidsoppgavene i helsesektoren må fordeles enda bedre. Det gjør vi ved å ansette servicemedarbeidere. De kan frigjøre tid slik at helsefagarbeidere og sykepleiere kan jobbe med det de er utdannet til – nemlig å gi helsefaglige tjenester til innbyggerne.
I tillegg ønsker vi å ta i bruk kunstig intelligens for å lage smartere bemanningsplaner, som kan bidra til at vi kan tilby de ansatte en mer fleksibel arbeidshverdag.
Fredrikstad, som mange andre kommuner i Norge, sliter med begrensede økonomiske rammer. Dette medfører ofte at grunnbemanningen er på et minimum, og at vi derfor må leie inn ekstra ressurser ved sykefravær, permisjoner og ferieavvikling.
Det blir også stadig vanskeligere å rekruttere helsepersonell, spesielt i helger, helligdager og ferier.
Mye bruk av vikarer bidrar til mindre forutsigbarhet og dårligere opplevd kvalitet for våre brukere, og er ofte en kortsiktig og kostbar løsning.
I møte med de utfordringene som dagens helsesektor står overfor, er vi enig med Fagforbundet om to ting: Vi skal sikre gode og forsvarlige helsetjenester hele døgnet og året, og utstrakt bruk av vikarer ikke er en ønsket løsning.
I Fredrikstad har vi gjort mye for å beholde og rekruttere ansatte. Ett av de mest effektive grepene vi har gjort for å tiltrekke oss ansatte, er å etablere fagmiljøer hvor flere jobber sammen i team. Sykepleieteam og helsefagteam har i tillegg vist seg å være bra for arbeidsmiljøet.
Ved å samarbeide på denne måten, kan vi også åpne opp for at andre ansatte uten helseutdannelse kan ta ansvar for arbeidsoppgaver som ikke krever spesifikk helsefaglig kompetanse. Det frigjør verdifull tid for helsepersonellet vårt, og gjør at de kan fokusere på de oppgavene som virkelig krever deres fagekspertise og erfaring.
Med nesten 5.000 ansatte i helsetjenesten i Fredrikstad og en aldersspredning fra 20 til 70 år, er det avgjørende at vi tilpasser arbeidsdagen til den enkeltes behov og kan tilrettelegge for fleksibel arbeidstid.
Ved å samarbeide med fagforeninger om mer fleksible arbeidstidsavtaler kan vi skape en arbeidsplass som er mer attraktiv, og som kan tilby flere ansatte full stilling hvis de ønsker det. Dette kan redusere behovet for eksterne vikarer betydelig.
Selv om vi fortsatt er i startgropa med å ta i bruk kunstig Intelligens i helsesektoren, mener vi teknologi kommer til å spille en viktig rolle i å lage enda bedre bemanningsplaner i fremtiden.
Med kunstig intelligens kan vi planlegge mer individuelle turnuser over lengre perioder, der vi kan legge inn ønsker fra ansatte og et sannsynlig fravær basert på historisk statikk.
Dette vil gi ansatte mer forutsigbarhet og bedre mulighet for å tilpasse arbeidstiden til egne liv – uten at det går på bekostning av kvaliteten og kontinuiteten i leveranse av tjenestene.
Ny helseteknologi åpner for nye måter å ta i bruk helsepersonell på. For eksempel kan teknologiske løsninger automatisere rutineoppgaver, samtidig som løsningene sikrer at helsepersonell kan bruke sin tid hos pasientene.
Ved i større grad å ta i bruk oppgavedeling og innovasjon som kunstig intelligens, mener vi det er mulig å redusere bruken av eksterne vikarbyråer. Samtidig bidrar det til å skape et bedre arbeidsmiljø og gjøre helsesektoren attraktiv for de som allerede jobber der, og de som ønsker å starte å jobbe i sektoren.
Gjennom dette legger vi grunnlaget for en mer bærekraftig fremtid, hvor vi kan håndtere veksten av en eldre befolkning uten å måtte bruke mer penger eller ansette flere helsearbeidere. Det handler mye om å utnytte de ressursene vi allerede har på en smartere måte.
Fredrikstad kommune er på god vei, men det krever at vi fortsetter å tenke nytt og samarbeider på tvers av fagmiljøer, og lytter til innbyggerne og de som bruker tjenestene våre.
Vi ønsker å møte morgendagens utfordringer gjennom å jobbe på nye måter – til beste for både ansatte og pasienter.