Livsgledesamarbeidet skal hjelpe kommuner og bydeler med å samle kreftene i lokalsamfunnet, med mål om å bygge inkluderende samfunn der eldre opplever livsglede og tilhørighet.

Vi trenger nye måter å samarbeide på for å sikre eldre en meningsfull hverdag

Når vi åpner opp for at eldre kan delta aktivt i lokalsamfunnet, skaper vi også mer levende og humane nærmiljøer.

Publisert

Meninger i debattinnlegg står for skribentens regning

Kommunene står overfor store utfordringer. Befolkningen blir eldre, ressursene er knappe, og ensomhet og utenforskap blant eldre øker. Samtidig presses kommunale tjenester av økte krav til effektivitet og kvalitet.

Det finnes ingen enkel løsning på disse problemene, men én ting er klart: Vi trenger nye måter å samarbeide på for å sikre at eldre får en meningsfull hverdag.

Samarbeid frigjør kreativitet og ressurser og styrker fellesskapet for alle i lokalsamfunnet.

Livsglede for Eldre (LFE), en ideell stiftelse, har utviklet konseptet «Livsgledesamarbeid» for å hjelpe kommuner og bydeler med å samle kreftene i lokalsamfunnet. Målet er å bygge inkluderende samfunn der eldre opplever livsglede og tilhørighet.

«Livsgledesamarbeid» handler om å synliggjøre og koordinere innsatsen på tvers av frivillighet, næringsliv og offentlige tjenester for å skape møteplasser og aktiviteter som får eldre til å føle seg verdsatt og sett.

Utfordringene i eldreomsorgen kan ikke løses av én aktør alene. Når frivillige organisasjoner, lokalt næringsliv og offentlige tjenester jobber på hver sin tue, utnyttes ikke ressursene på best mulig måte. Samarbeid frigjør kreativitet og ressurser og styrker fellesskapet for alle i lokalsamfunnet.

Konseptet inkluderer «Samarbeidstorg», en møteplass der aktører deler ideer og synliggjør tilbud. Gjennom slike samarbeid skapes nettverk, og deltakerne inngår samarbeidsavtaler og blir en del av et nettverk som følges opp av LFE og lokale ressurspersoner.

Resultatet er bedre tilgang til kunnskap, økt livskvalitet for eldre og sterkere tillit til kommunen. Dette gir bidragsytere en meningsfull arena og viser verdien av lokalt næringsliv som en del av løsningen.

Et inkluderende samfunn er et samfunn der alle – uansett alder – opplever tilhørighet. La meg få sitere leder i Senter for et aldersvennlig Norge, Wenche Halsen: «Vi kan legge eldrebølgen bak oss. Nå handler det om eldrekraft!»

Eldre er en kraft, ikke en byrde. Når vi åpner opp for at eldre kan delta aktivt i lokalsamfunnet, skaper vi også mer levende og humane nærmiljøer.

«Livsgledesamarbeid» er en modell for fremtiden. Ved å samle gode krefter, bryte ned barrierer mellom sektorer og organisere innsatsen bedre, kan vi sikre at eldre får oppleve den livsgleden og verdigheten de fortjener – og samtidig styrke fellesskapet for alle generasjoner.

Varme lokalsamfunn krever samarbeid og initiativ. Skal vi lykkes, trenger vi at flere kommuner og lokalsamfunn tar initiativ og blir med på laget. For eldre. For fremtiden. For oss alle.

Powered by Labrador CMS