Vikarforbud er ingen løsning
Det blir ikke mindre behov for helsevikarer ved å forby kommunal vikarbruk.
Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre (Ap) vil ikke kategorisk utelukke at det kan komme et forbud mot innleie av helsepersonell i kommunesektoren. Helt presist er det snakk om å oppheve forskriftshjemmelen i arbeidsmiljøloven som åpner for tidsbegrenset innleie av helsepersonell.
Kommuner med store vikarutgifter må ta situasjonen på alvor.
Et slikt forbud er riset bak speilet hvis ikke vikarbruken går ned. Dette antyder han i et intervju i Kommunal Rapport.
Denne muligheten bør helseministeren skrinlegge først som sist. Heldigvis signaliserer Vestre at han er innstilt på å gi kommunene – og helseforetakene som også sliter med dette – tid til å sette i verk effektive tiltak.
Statsråden er i intervjuet inne på hva som er svaret på den voksende, og kostbare, vikarbruken. Det er ulike tiltak som tar utgangspunkt i kommunens rolle som arbeidsgiver. Her er det åpenbart at mange kommuner kan gjøre en bedre jobb, selv om oppgaven er vanskelig.
En kunnskapsoppsummering fra Fafo, Modeller for økt grunnbemanning og mindre vikarbruk i omsorgstjenesten, fra mai i år, viser at det er mye å hente både i den enkelte virksomhet og lenger opp i kommuneorganisasjonen.
Det handler for eksempel om bedre bemanningsanalyser og turnusplanlegging og avklaring av hva som er det reelle bemanningsbehovet. Dette får igjen konsekvenser for det budsjettet politikerne skal vedta. Sykefravær og heltid er andre stikkord.
KS arbeider allerede aktivt på feltet med ulike prosjekter. Her nevnes gjerne Tørn-prosjektet. Det handler om forsøk med nye arbeids- og organisasjonsformer i helse- omsorgssektoren. Vi trenger flere slike initiativ.
Vestre, som sine forgjengere, er innstilt på at statlige aktører skal bistå i dette viktige arbeidet.
Samtidig merker Ap-statsråden hele tiden presset fra SV og fagbevegelsen om at det bør innføres et forbud. Saken ble senest diskutert i Stortingets vårsesjon. Et flertall avviste SVs forslag om forbud. I stedet vedtok flertallet å be regjeringen utrede en slik mulighet.
Akkurat den utredningen kan gjøres kort. Det sier seg selv at det er umulig å forby vikarbruk i en sektor som trenger kvalifisert personell for å levere lovpålagte og livsnødvendige tjenester.
Mange kommuner har satt i verk gode tiltak for å få ned vikarbruken. Andre sliter. De har havnet i en ond sirkel og vil trenge bistand til å bryte den.
Det må ikke herske tvil om at kommuner med store vikarutgifter må ta situasjonen på alvor. Det er den mest effektive måten å stanse kravet om innleieforbud.