Nyheter

På øya Lygra i Alver kommune forsker biolog Siri Vatsø Haugum på hva som skjer med lyngheiene langs kysten når klimaet endrer seg raskt.
På øya Lygra i Alver kommune forsker biolog Siri Vatsø Haugum på hva som skjer med lyngheiene langs kysten når klimaet endrer seg raskt.

53 millioner venter på kommuner som vil styrke naturarbeidet

Kommuner som vil styrke planarbeidet for naturmangfold kan søke om penger innen 11. februar.

Publisert Sist oppdatert

I Statsbudsjettet har regjeringen satt av 53 millioner kroner til å styrke arbeidet med naturplanlegging i kommunene. 

Kommuner som ønsker tilskudd til å utarbeide egen kommunedelplan for naturmangfold eller til å revidere tidligere naturmangfoldsplan med oppdatert kunnskap kan søke om penger fra denne potten innen 11. februar.

I 2023 var tilskuddet på 175.000 kroner per kommune som søkte.

Tilskuddsordningen for naturmangfold i kommuneplanleggingen ble etablert i 2021 og hittil har 82 kommuner fått slikt tilskudd.

– Økt kompetanse

Miljødirektoratet mener det er viktigere enn noen gang å bevare viktige naturområder og at kommunene kan bidra til dette ved å forvalte arealene klokt.

– Våre erfaringer med denne tilskuddsordningen viser at både ansatte i kommunene og kommunepolitikere fikk økt kompetanse om naturmangfold, utfordringer og aktuelle tiltak som kan gjøres. Mange av innbyggerne i de aktuelle kommunene fikk også bedre kjennskap til naturverdier i nærmiljøet i løpet av planprosessen og mange fikk øynene opp for det rike naturmangfoldet som finnes i kommunen deres, sier direktør i Miljødirektoratet, Ellen Hambro.

Direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet mener kommunene kan, ved å styrke kunnskap om naturmangfoldet, bidra til å bevare viktige naturområder.

Kommunen forplikter seg til å vedta oppstart med planprogram innen utgangen av 2024, og planen skal være sluttbehandlet innen april 2026.

– Vi står nå i en klima- og naturkrise, det er viktigere enn noen gang å bevare viktige naturområder. Her kan kommunene bidra til å gjøre en stor forskjell ved å forvalte arealene sine klokt. Kommunene som har mottatt tilskudd fra denne ordningen sier at dette har ført til at naturverdiene har fått økt oppmerksomhet i planprosessene, noe som også har bidratt til økt prioritering og målrettet arbeid med å ta vare på naturverdiene i kommunen, mener Hambro.

I løpet av våren vil det i tillegg komme på plass en ny tilskuddsordning der kommuner kan søke om tilskudd til gjennomføring av tiltak for å ivareta naturmangfoldet.

Powered by Labrador CMS