Nyheter
Folkevalgte mobbet i strid om Svartskog
Flere lokalpolitikere er utsatt for hærverk etter vedtak om å bygge ut Svartskog i Oppegård.
– Vi har hatt åpenhet og medvirkning. Dette er medaljens bakside, sier varaordfører Rune Stureson (H), én av de trakasserte. De politikerne som har stått i spissen for å bygge ut naturområdet Svartskog til bolig- og næringsområde, har fått merke hva det koster å ta standpunkt i en kontroversiell sak.
Få dager etter at formannskapet vedtok kommunedelplanen, ble det aksjonert mot sakens toneangivende politikere. De har fått hager rasert, bildekk punktert og postkasser fylt med olje.
– Det er naturlig å anta at hærverket har sammenheng med Svartskog-saken, men jeg har ingen bevis, sier Stureson.
Saken er anmeldt til politiet og er under etterforskning.
SkremmendeDe berørte beskriver opplevelsene som truende og skremmende.
– Det er en ekkel følelse å vite at det er noen der ute som vil deg vondt, men som du ikke vet hvem er. Dette har gjort noe med meg. Jeg vet ikke hva som kan skje neste gang, sier Stureson.
Stureson har bestemt seg for å gå ut av politikken etter sin fjerde periode som kommunestyrepolitiker. Den beslutningen tok han før trakasseringene begynte.
– Hvis jeg ikke allerede hadde bestemt meg, kunne disse opplevelsene ha vært tungen på vektskålen, sier han.
Elizabeth Knoff, Aps gruppeleder, er også blitt utsatt for hærverk.
– Hver gang jeg kom hjem, så jeg etter om det hadde skjedd noe, sier hun. Hendelsene har ikke påvirket hennes holdning til å være lokalpolitiker.
– Det som motiverer meg til å fortsette, er at lokalpolitikken er en arena hvor jeg kan få utrettet noe. De eller den som driver med hærverk, oppnår ingenting. Dette skremmer ikke meg fra å fortsette med politikk. Tvert imot vekker det trassen i meg, sier hun.
– Trenger bedre beredskapKommunene har hatt en åpen planprosess i behandlingen av Svartskog-utbyggingen. Stureson har ikke tall på alle de møter han har deltatt på i denne saken. Lokale lag og foreninger har også vært involvert i utformingen av planene.
– Vi har lært mye av denne saken, blant annet at vi må ha en bedre beredskap på konsekvensen av å involvere hele befolkningen i politiske prosesser, sier Stureson.
– Vi får også kontakt med negative elementer. Det er medaljens bakside, mener han.
– Bør medvirkningen innskrenkes til utvalgte grupper?
– Nei, vi må ha åpne prosesser. Men vi må bare være klar over at det også koster.