Nyheter

Ordfører Simen Nord (H) og et enstemmig kommunestyre dropper nye utredninger og har gitt grønt lys for bygging av nitrogenrenseanlegg i Fuglevik i Moss.
Ordfører Simen Nord (H) og et enstemmig kommunestyre dropper nye utredninger og har gitt grønt lys for bygging av nitrogenrenseanlegg i Fuglevik i Moss.

Godtok nytt renseanlegg. Ber staten ta større ansvar

Politikerne i Moss sa endelig ja til bygging av nitrogenrenseanlegg. Nå vil ordføreren forsøke å få staten til å ta deler av regningen.

Publisert Sist oppdatert

Etter mye om og men ble reguleringsplanen for nye Fuglevik renseanlegg enstemmig vedtatt i kommunestyret tirsdag 23.april, med noen mindre endringer.

Til møtet hadde Moss-ordfører Simen Nord (H) fremmet forslag om å bestille nye utredninger av alternative løsninger til nytt renseanlegg i Moss. Det fikk ingen stemmer og falt. 

– Urimelig store kostnader

I stedet samlet kommunestyret seg om et nytt forslag fra flertallet (Høyre, Venstre, Frp og Ny kurs). 

Her stiller de krav til Movar om å involvere eierkommunene bedre framover. Samtidig pålegger de kommunen å jobbe for å få statlige myndigheter til å hjelpe kommunene med å oppfylle nye rensekrav.

«Kostnadene knyttet til anleggene blir urimelige store for våre innbyggere. Derfor ber vi statlige myndigheter bidra med å redusere denne kostnaden gjennom for eksempel statlige tilskudd, eller som et minimum rentefrie lån for å kunne innfri rensekravene», heter det.

– Vi skal jobbe mot statlige myndigheter for at de skal ta et større ansvar for rensekravene de pålegger kommunene å innfri, sier Nord til Kommunal Rapport.

Regjeringen har så langt avvist å bidra økonomisk til bygging av renseanlegg. Den har vist til prinsippet om at forurenser betaler, og at innbyggerne betaler for vann- og avløpstjenestene til selvkost.

– Ikke et nederlag

Til kommunestyremøtet tirsdag hadde Movar og kommunens administrasjon svart på til sammen 31 nye spørsmål om Fuglevik-prosjektet fra partienes gruppeledere. Ordføreren mener de nå har fått gode svar.

– Vi ønsker ikke å risikere utsettelser av nytt renseanlegg. Alternativene framstår ikke som gode nok med tanke på kostnader og tidslinjen. Med de siste svarene har også prosjektet i Fuglevik blitt tydeligere for oss. Jeg opplever også at prosjektet er blitt forbedret som følge av de innvendingene vi har hatt knyttet til nærmiljøet på Fuglevik, sier Nord til Kommunal Rapport.

– Du har vært svært kritisk til planene om nytt renseanlegg i Fuglevik. Er vedtakene i kommunestyret et nederlag for deg?

– Nei, på ingen måte. Vi har fått til mye av det vi har sagt, også i valgkampen. Vi har fått utredet andre alternativer og foretatt en gjennomgang av Fuglevik-prosjektet. Vi hadde ønsket oss en annerledes prosess, slik at dette hadde vært avklart tidligere. 

Han viser til at kommunestyret også har lagt inn føringer i reguleringsplanen for Fuglevik, som skal sikre at trafikkforhold, verneinteresser og lokalmiljø ivaretas på en god måte.

– Forløsende vedtak

Eksordfører og kommunestyremedlem Hanne Tollerud (Ap) sier hun er veldig lettet over at reguleringsplanen for Fuglevik er vedtatt.

– Dette er bra for Oslofjorden. Det er bra at vi står samlet om at vi skal jobbe videre med krav om rentefrie lån og statlig koordinering av arbeidet med å bygge nye renseanlegg, sier hun til Kommunal Rapport.

– Et forløsende vedtak, sier leder for representantskapet i Movar IKS, Vestby-ordfører Tom Anders Ludvigsen (Ap). Movar håndterer kloakken for Moss, Vestby, Råde og Våler kommuner.

– Et forløsende vedtak, sier Vestby-ordfører Tom Anders Ludvigsen (Ap), som er leder for representantskapet i Movar IKS.

– Jeg er veldig, veldig glad for at politikerne i Moss har vedtatt reguleringsplanen for Fuglevik renseanlegg. Nå er alt klart for å bygge renseanlegget, sier Ludvigsen.

Også administrerende direktør Ulf Ellingsen i Movar er fornøyd.

– Kommunestyrets vedtak gjør at MOVAR nå kan opprettholde fremdriften som tidligere er vedtatt. Da kan vi også løse det oppdraget vi er satt til, som er å ivareta at eierkommunene våre oppfyller rensekravene fra Statsforvalteren. Vedtaket betyr også at hele Mosseregionen fremover vil bidra i arbeidet med å redde Oslofjorden, skriver han i en e-post.

Ifølge Ellingsen vil de første anleggsarbeidene starte som planlagt 1. desember. Statsforvalteren har satt frist til 1. januar 2027 med å oppfylle krav om nitrogenrensing. 

– Vi tar bekymringene fra nærmiljøet rundt Fuglevik på alvor, og skal selvsagt gjøre alt vi kan for å redusere ulempene både under anleggsfasen og når det oppgraderte renseanlegget settes i drift, skriver Ellingsen.

Uaktuelle alternativer

Ordføreren i Moss har inntil det siste vært opptatt av å få utredet alternativer til nytt renseanlegg i Fuglevik. Selv har han lansert ideen om å overføre kloakken fra Mosseregionen til den andre siden av Oslofjorden, til et nitrogenrenseanlegg som Vestfoldkommunene vurderer å bygge på Slagentangen i Tønsberg. 

Dette vil koste inntil 1,3 milliarder kroner mer og kunne forsinke oppfyllelsen av rensekrav med opptil sju nye år, sammenlignet med å bygge nytt renseanlegg i Moss, ifølge en rapport Cowi har laget for Movar. 

I det politiske miljøet i Moss er det stilt spørsmål ved rapporten, fordi Cowi også er involvert i planleggingen av nytt renseanlegg i Fuglevik. Dette er bakgrunnen for at ordføreren hadde fremmet forslag om å bestille en ny utredning, både av dette alternativet og muligheten for å koble seg til renseanlegget Veas på Slemmestad i Asker.

Ifølge Nord har han nylig fått nye opplysninger som gjør Vestfold-alternativet mindre aktuelt. Veas-anlegget har ikke kapasitet til å ta imot kloakken fra Mosseregionen, skal ordføreren i Moss ha fått beskjed om.

Powered by Labrador CMS