Nyheter

Døde måker, hovedsakelig krykkjer, i tusentall samles inn i Vadsø i disse dager.
Døde måker, hovedsakelig krykkjer, i tusentall samles inn i Vadsø i disse dager.

Har samlet inn tusenvis av døde måker – ingen tegn til bedring

De siste ti dagene har mannskaper i Vadsø kommune samlet inn ca. 9.000 døde måker. Driftsleder Pål Johnsen ser ingen tegn til bedring ennå.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har mannskaper ute hver dag, mellom tre og åtte personer. Sist helg plukket vi opp 3.000 døde måker, forteller Pål Johnsen, som til vanlig er driftsleder innen bygg og anlegg.

Å fjerne døde fugler og forhåpentlig bremse spredningen av fugleinfluensa på denne måten, er hovedoppgaven hans nå.

– Vi ser at andre fugler som kråke, spiser på de døde måkene. Vi frykter også at smitte kan spres gjennom avføringen fra fuglene, sier Johansen.

Måtte utsette ferien

Driftslederen forteller at de raskt er blitt flinke på innsamling og HMS-arbeidet i tilknytning til dette.  Men fugl har han ikke kompetanse på, sier han. Derfor har han nå bedt om å få fagfolk fra Veterinærinstituttet oppover for å bidra.

– Vi ønsker å ha kompetanse på stedet, sier han.

Selv har Johnsen utsatt ferien på ubestemt tid på grunn av fugleinfluensaen som til nå særlig har rammet Øst-Finnmark. Vadsø, og spesielt to lokaliteter ved elveutløp, er hardest rammet. Men døde fugler er også funnet i Vardø, Berlevåg og Hammerfest.

Ligger og lider

De som står for innsamlingen, må ha opplæring og bruke beskyttelsesutstyr for å forebygge smitte. Ungdommer er leid inn, og Johnsen tar ansvaret for dem på stort alvor.

– Mange av ungdommene ønsker også å hjelpe fuglene som ligger og lider, noe de har sett skrekkeksempler på. Men det er ingenting vi kan gjøre, sier Johnsen.

Måkene lider en smertefull død, og det går inn på ungdommene som jobber med innsamlingen, forteller driftsleder På Johnsen i Vadsø.

De døde fuglene ble først samlet i avfallssekker, men nå blir hver enkelt fugl lagt i spesialbeholder, før de sendes til destruksjon. Det er et omstendelig arbeid, og kostnadene kan bli høye.

– Vi har ingen oversikt ennå, men det blir nok et sjusifret beløp, sier han.

To ettermiddager denne uka, mandag og tirsdag, får kommunen hjelp fra Sivilforsvareret med å rydde fugl.

Ringes ned

Johnsen forteller om stor interesse for fugledøden både blant lokalbefolkningen og fra mediene, og utenlandske. Mandag var den finske statskanalen YLE på plass.

– Vi får henvendelser fra publikum hele tiden. De vil vite hva de skal gjøre hvis de finner døde fugler. Men heldigvis handler det ikke om at de er redde for egen helse, etter at FHI har opplyst om at fugleinfluensa sjelden rammer mennesker.

Powered by Labrador CMS