Nyheter

– Beslutningene må tas nærmest mulig dem som berøres, mener USS-leder Hanne Alstrup Velure, som nylig også er valgt til fylkesvaraordfører for Høyre i Innlandet.
– Beslutningene må tas nærmest mulig dem som berøres, mener USS-leder Hanne Alstrup Velure, som nylig også er valgt til fylkesvaraordfører for Høyre i Innlandet.

– Hvordan skal vi nå klimamålene med denne statlige overkjøringen?

Forslaget om byggeforbud i myr er nok et eksempel på statlig overkjøring, mener Utmarkskommunenes sammenslutning (USS).

Publisert Sist oppdatert

– USS er kritisk til myrvernet og til andre pågående prosesser for båndlegging av kommunenes råderett og utviklingsmuligheter. Det er en rekke spørsmål beslutningstakerne nå bør stille seg og som 223 naturressurskommuner vil kreve svar på, skriver USS-leder Hanne Alstrup Velure i en e-post til Kommunal Rapport.

Ett av spørsmålene hun vil ha svar på, er: – Hvordan skal vi få til grønn omstilling og nå klimamålene med denne statlige overkjøringen vi opplever nå?

USS har 101 medlemskommuner og er én av seks organisasjoner under paraplyen Naturressurskommunene, som Velure er nestleder for. Organisasjonens formål er å «styrke det lokale selvstyret og den lokale råderett i alle saker der lokalsamfunnets naturressurser brukes og gir grunnlag for verdiskaping». 

– Vi er verken for mer eller mindre bruk eller vern, men jobber for at beslutninger i størst mulig grad skal tas nærest de som berøres av beslutningene, framholder Velure.

– Har minimal innflytelse

Ifølge Velure opplever medlemskommunene at det lokale selvstyret overkjøres i flere pågående prosesser. 

– Myrvernet er én ting. Men vi har også omfattende prosesser gående på utforming av stortingsmelding og tiltaksplaner omkring villrein der kommuner og fylkeskommuner har hatt og har minimal innflytelse, skriver Velure.

Hun påpeker at deres medlemskommuner ofte er store i areal, men at store deler av arealet er vernet etter naturmangfoldloven eller er båndlagt på annen måte, for eksempel på grunn av villrein, flom og rassoner. 

– De fleste av våre medlemmer har negativ befolkningsutvikling og trenger rammer for vekst og utvikling, ikke statlig styring og derav følelse av avmakt, framholder hun.

– Det grønne skiftet vil kreve omfattende arealbruk, enten det er til mer fornybar energi, vann, vind, sol med tilhørende ledningsnett eller til omstillingsnæringer som batteri, hydrogen, datasenter, mineralutvinning eller ammoniakkfabrikker. Hytter og deltidsinnbyggere er også en viktig del av flere medlemskommuners eksistensgrunnlag. Uten lokal oppslutning omkring det grønne skiftet blir ikke dette mulig. Kommunene må involveres i plan- og verneprosesser.

Powered by Labrador CMS