Nyheter

Snø fra gater og torg havner fortsatt i sjø og vassdrag i noen kommuner.
Snø fra gater og torg havner fortsatt i sjø og vassdrag i noen kommuner.

Kommuner dumper fortsatt snø i sjøen

Manglende snødeponier på land gjør at det fortsatt dumpes snø i sjø eller vassdrag.Fakta

Publisert Sist oppdatert

Veieiere har i flere år har blitt oppfordret til å opprette snødeponier på land framfor å dumpe snø i sjø eller vassdrag. Det har flere kommuner tatt på alvor, men ikke alle.

I Vestfold og Telemark har Statsforvalteren ført tilsyn med håndtering av overskuddssnø fra kommunale veier i fem kommuner. Tilsynene viste at to av fem undersøkte kommuner fortsetter å dumpe overskuddssnø i sjø eller vassdrag.

Statsforvalteren varsler flere tilsyn neste år.

Fare for miljøet

I tilsynsrapporten til Tønsberg kommune kommer det fram at kommunen samler snø fra Tønsberg sentrum i hauger, for så å dumpe det i sjøen innen 24 timer. I vintersesongen 2021/2022 ble det dumpet cirka 7.500 kubikkmeter snø.

«Kommunens håndtering av overskuddssnø anses å utgjøre fare for forurensing som kan medføre nevneverdig skade eller ulemper for miljøet», skriver Statsforvalteren i rapporten.

Tønsberg refses også for manglende dokumentasjon på forurensningsgraden i gateoppsop som gjenbrukes, og for å mangle miljørisikovurdering for håndtering av overskuddssnø.

Etterlyser prøvetaking

Heller ikke Holmestrand slipper unna. Også her mener Statsforvalteren at håndteringen kan utgjøre fare for forurensing som kan medføre nevneverdig skade eller ulemper for miljøet.

Kommunen samler snø på torg og parkeringsplasser, for så å dumpe det i sjøen innen 24 timer. Snøens forurensingsgrad er ikke dokumentert, men det er planlagt prøvetaking av overskuddssnø i vintersesongen 2022/2023.

«Forurensningsgraden i snøen må dokumenteres for å kunne vurdere forurensningsfaren, og om dagens praksis er i strid med forurensingslovens generelle forurensingsforbud», skriver Statsforvalteren i tilsynsrapporten.

Lagrer snø i nedlagt deponi

I Sandefjord har kommunen gått bort fra å dumpe snø i sjøen, noe Statsforvalteren mener er positivt. Snøen lagres i stedet på et nedlagt kommunalt deponi.

«På generelt grunnlag ser vi potensielt utfordringer ved lagring og nedsmelting av overskuddssnø over et nedlagt kommunalt deponi», står det i tilsynsrapporten.

Også her peker Statsforvalteren på at forurensningsgraden i snøen må dokumenteres for å kunne vurdere forurensningsfaren, og om dagens praksis er i strid med forurensingslovens generelle forurensingsforbud.

Statsforvalteren i Vestfold og Telemark har ført tilsyn i fem kommuner: Holmestrand, Kragerø, Sandefjord, Skien og Tønsberg. Det ble funnet avvik i alle kommunene.

Kommunene har fått frist til å dokumentere retting av avvikene innen 1. februar neste år. 

Se Miljødirektoratets veileder for snøhåndtering

Fakta

  • Snø fra brøyting kan inneholde mikroplast, sand, slam, grus, salt og annet avfall. Feil håndtering kan få negative konsekvenser for miljøet.
  • Kommuner eller private aktører som er ansvarlig for å brøyte snø, må derfor ha tillatelse til å håndtere snøen etter forurensningsloven dersom dette fører til nevneverdig skade eller ulempe for miljøet. Dette gjelder både snødeponi på land og ved dumping av snø i sjø eller vassdrag.
  • Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for deponering og dumping av snø, og skal behandle søknader om tillatelse.
Powered by Labrador CMS