Nyheter

Området mellom Larkollveien og Botntjernet er en del av Vardåsen naturreservat. Dette bildet fra november 2020 viser hvordan området så ut etter hogsten.
Området mellom Larkollveien og Botntjernet er en del av Vardåsen naturreservat. Dette bildet fra november 2020 viser hvordan området så ut etter hogsten.

Moss anker ikke dom om hogst i reservat

Kommunen aksepterer foretaksstraff på 450.000 kroner.

Publisert Sist oppdatert

Nykig ble det kjent at Borgarting lagmannsrett har dømt Moss kommune til å betale 450.000 kroner for miljøkriminalitet.

Borgarting lagmannsrett kom fram til at til at kommunen brøt vannressursloven og naturmangfoldloven da de hogde ned 537 trær i naturreservatet rundt Botnertjernet.

Ønsket avklaring

Moss kommune skriver i en pressemelding at den ikke vil anke dommen fra Borgarting lagmannsrett. Grunnen til at kommunen tok saken til retten, var å få avklart prinsipielle spørsmål rundt kommunens rolle som forvaltningsmyndighet av verneområder. Først og fremst hvilket handlingsrom kommunen har i å utøve skjønn.

– Dommen viser at handlingsrommet kommunen har i å utøve skjønn i forvaltningen av verneområder er mer begrenset enn kommunen har lagt til grunn. Med det som bakgrunn er det naturlig å vurdere om vi fortsatt skal ha dette ansvaret, uttaler kommunedirektør Hans Reidar Ness i pressemeldingen.

Hogde i naturreservat

Siden 1993 har området Vardåsen vært fredet som naturreservat. I vernebestemmelsene står det at all vegetasjon, herunder døde busker og trær, er vernet mot skade og ødeleggelse.

I januar 2020 ble det likevel hogd 537 trær i reservatet, under oppsyn av kommunens skogbruksansvarlige. Arealet som ble hogd, utgjorde ca. 4,6 dekar. Moss kommune mente at hogsten var et skjøtselstiltak.

Kommunen skriver i pressemeldingen at «Vi erkjenner selvfølgelig at ansvaret for gjennomføringen av hogsten ligger hos kommunen og tar lærdom av avklaringen fra dommen om hva som kan og ikke kan anses som skjøtselstiltak i et verneområde».

– Selv om vi erkjenner at vi som forvaltningsmyndighet for Vardåsen naturreservat er eneansvarlig for hogsten som ble foretatt, konstaterer vi at det i dommen også rettes en viss kritikk mot statsforvalteren og den veiledningen kommunen fikk i forkant av hogsten, sier Ness.

Powered by Labrador CMS