Nyheter

– Vi måtte hente inn nye sofaer etter forrige helg. Da ble alle utstillingsmodellene solgt, sier eier Stine Bjølgerud i Miljøsofa.
– Vi måtte hente inn nye sofaer etter forrige helg. Da ble alle utstillingsmodellene solgt, sier eier Stine Bjølgerud i Miljøsofa.

Nytt kjøpesenter henter varene på gjenvinningsstasjonen

Ordfører Lene Conradi (H) i Asker føler at de har truffet tidsånden med gjenbrukssenteret Omigjen.

Publisert Sist oppdatert

Asker

Det er ikke mye som minner om bruktbutikk når vi kommer inn i Askers nye, julepyntede storstue, gjenbrukssenteret Omigjen. Nyrensede sofaer, bord uten riper, barneklær fint sortert på hengere, skinnjakker, ullskjørt, kopper og leker.

Åpningshelgen i november var det 3.000 mennesker innom det nye kjøpesenteret. De to første dagene i uka før jul var 500 innom. Det er omsatt varer for 800.000 kroner den første måneden.

– De fire første driftsukene har vi redusert avfall med mer enn to tonn, sier senterleder Desiree Hagman.

Møbler er ikke inkludert i denne vekten.

– Jeg føler vi har truffet en tidsånd, sier ordfører Lene Conradi (H) om gjenbrukssenteret.

– Det har betydd mye at vi har fått klimasatsmidler, sier ordfører Lene Conradi (H) i Asker, om det nye kjøpesenteret i kommunen, Omigjen.

Omigjen er på 1.500 kvadratmeter, og er bygget på FNs bærekraftmål. Asker kommune leier lokalene og fremleier til butikkene på Omigjen. 

En egen ombrukskoordinator ansatt i kommunen, plukker ut gjenstander fra to gjenbruksstasjoner som hun mener kan selges om igjen. De fire første ukene solgte butikkene to tonn varer. Sofaene er ikke inkludert i vekten.

– Helt genialt

Bak et julepyntet bord står Amila Bergh og lager gaveesker av gjenbrukskartong. I tillegg selger hun blant annet glass og tallerkener folk har levert til gjenbruk.

I butikken Barneskatter kan innbyggerne leie hyller og hengere og på den måten få solgt brukte, men ikke utbrukte barneklær og leker.

– Dette er helt genialt, sier Vårinn Trustrup, som er på Omigjen for første gang sammen med søsteren, Sigrid og lille Ada på to måneder.

– Dette er helt genialt, sier søstrene Vårinn og Sigrid Trustrup om butikkonseptet Barneskatter der folk kan selge egne barneklær og leker.
– Dette er helt genialt, sier søstrene Vårinn og Sigrid Trustrup om butikkonseptet Barneskatter der folk kan selge egne barneklær og leker.

– Dette er et fint miljøprosjekt. Det er første gang vi handler brukte julegaver, sier Anne Kirsten Gangså, med hendene fulle av engler.

– Det er kjempepositivt å handle brukt, mener Anne Kirsten Gangså.

Møbelbutikken på senteret har solgt oppimot 30 brukte sofaer siden Omigjen åpnet, ifølge eier Stine Bølgerud.

Ved inngangen til senteret er det også kafé med deilig bakst, ifølge Tove Olsen, som er her for å se etter julegaver til barnebarna.

– Dette er en annen måte å drive butikk på. Det viktigste vi gjør, er å inspirere. Vi ser verden er i endring. Vi ser hvordan forbrukerne ønsker å bruke pengene sine og hvilke forventninger de har til næringslivet, sier senterleder på Omigjen, Desirée Hagman.

– Dette er en annen måte å drive butikk på, sier senterleder på Omigjen, Desireé Hagman.
– Dette er en annen måte å drive butikk på, sier senterleder på Omigjen, Desireé Hagman.

Ordføreropprop

Asker kommune har satt igang prosjektet Omigjen med hensikt å tilrettelegge for at næringslivet skal satse på ombruk og at det kan bli lønnsomhet i å reparere, redesigne og handle brukt. Senteret tilbyr også arbeidstrening og spesielt tilrettelagte arbeidsplasser.

Varene som allerede har blitt kjøpt og solgt én gang, må drifterne av butikkene betale 25 prosent moms på enda en gang når de selges.

Framtiden i våre hender mener denne momspraksisen må endres.

– I dag har vi en bruk-og-kast-økonomi i Norge. Noe av det viktigste vi gjør, er å gjøre det billigere å kjøpe brukt fremfor å kjøpe nytt, sier Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender til NRK.

Askerordføreren er enig.

– Jeg synes dette er noe som bør sees på. I realiteten er dette dobbel momsbeskatning jeg har lite sans for. Det kunne være et godt statlig bidrag til å stimulere til mindre og mer bærekraftig forbruk å fjerne momsen. Jeg var selv pådriver gjennom et ordføreropprop for mange år siden, som var med på å fjerne moms på frivillig arbeid, så her har jeg kanskje et nytt oppdrag å ta tak i, sier Conradi.

Ordføreren har selvpålagt kjøpestopp, men lot seg likevel friste på åpningen. 

Men julegaver har hun ennå ikke kjøpt brukt.

– Jeg selger mye ullgensere, ullskjørt og lusekofter nå. Noen har også kjøpt julegaver her, sier Tom Andre Fredriksen på Uff-butikken på Omigjen i Asker.
– Jeg selger mye ullgensere, ullskjørt og lusekofter nå. Noen har også kjøpt julegaver her, sier Tom Andre Fredriksen på Uff-butikken på Omigjen i Asker.

Sponser husleien

De to første årene til Omigjen sponser kommunen husleien med 70 prosent det første året og 40 prosent det andre. Planen er at kommunen skal trekke seg ut av senteret etter to år.

Senterleder Hagman tror at aktørene da har fått en god mulighet til å satse videre uten å bli kvalt. Men hun er forberedt på at det kan komme utskiftinger.

– Vi ønsker oss flere reparasjonssteder. Det er viktig at det er en god miks her, og at dette oppleves som et lite kjøpesenter.

Planen er også å ha workshops og andre arrangementer i lokalet.

Klimasatsmidler

Omigjen er etablert med støtte fra Miljødirektoratet. Siden 2019 har Asker kommune mottatt 2,3 millioner kroner i klimasatsmidler for å få prosjektet opp og gå.

– Det har betydd mye at vi har fått klimasatsmidler. Vi hadde ikke hatt muligheten til å gjennomføre så omfattende mulighetsstudie og konseptfase uten denne støtten. I tillegg har midlene fra Klimasats bidratt til at vi raskt kom videre i gang med prosjektet og ikke stoppet opp, mener ordføreren.

Senterleder Hagman tror senteret hadde blitt til også uten klimasatsmidler, men at disse midlene likevel har vært ekstremt viktige for å kommunisere budskapet. 

På én måned er det solgt oppimot 30 brukte sofaer i det julepyntede gjenbrukssenteret på Slemmestad i Asker.
På én måned er det solgt oppimot 30 brukte sofaer i det julepyntede gjenbrukssenteret på Slemmestad i Asker.

Til andre kommuner som ønsker å bidra til mer bærekraftig næringsliv, har Hagman følgende tips:

  • Saml flere ting på ett sted og ha åpningstider når folk ikke er på jobb.
  • Ha med folk som har erfaring på laget.
  • Bruk ressurser.

– Det viktigste vi gjør nå er å inspirere, sier hun.

– Skal vi få til å øke ombruket og redusere avfallet må ombruk være mer tilgjengelig, og flere næringsaktører må satse på ombruk, mener ordfører Conradi.

Syr julegaver

Nederst i det 1.500 kvm store lokalet sitter Mansoureh Firouz Rousta og syr julegaver til ansatte i Veidekke. I et rom bak henne skimtes flere kvinner og flere symaskiner.

Rousta teller opp kollegene sine – de kommer fra minst sju nasjoner.

På Omigjen sitter Mansoureh Firouz Rousta og syr, sammen med kollegaene i Sisters in Business, julegaver av overskuddsmaterialer. Bedriften reparerer også tøy.
På Omigjen sitter Mansoureh Firouz Rousta og syr, sammen med kollegaene i Sisters in Business, julegaver av overskuddsmaterialer. Bedriften reparerer også tøy.

Av overskuddsmateriale fra kleskolleksjoner ute i verden, er kvinnene i bedriften Sisters in Business i ferd med å sy 5.000 gaver.

– Dette er fremtiden. Vi jobber med klima, miljø og menneskeverd, sier Sandra Tollefsen, som er medgründer og daglig leder av bedriften.

Handlingsplan

Asker kommune har ambisjoner om å redusere mengden avfall og være en pådriver for ombruk. Handling mot klimaendringene et eget satsingsområde i kommuneplanens samfunnsdel. 

Kommunen har potensial til å redusere klimagassutslippene med 56 prosent innen 2025 og 67 prosent innen 2030, sammenlignet med 2009. Dette er Askers mål for direkte utslippskutt.

Kommunen har blant annet spart 16 millioner kroner på å bruke kontormøbler om igjen i etableringen av ny kommune. 

For to år siden gjorde Kommunal Rapport en reportasje om hvordan de brukte kontormøblene ble til nye i Asker.

Her kan du se video fra hvordan de gamle møblene ble til nye:

P.S. 

Er du nysgjerrig på hva de ansatte i Veidekke får til jul? Kanskje finner du svaret her.

D.S.

Powered by Labrador CMS