Nyheter
- Økologisk krise truer Finnmarksvidda
- Kommunene i Finnmark kvitter seg med miljøkompetansen, samtidig som miljøkrisen på Finnmarksvidda nærmer seg. Kommunene gjør ikke noe for å forhindre den økologiske krisen, sier utmarkskonsulent Tom Eirik Ness i Kautokeino.
Også Sametinget har neglisjert miljøspørsmålene, mener Ness.
- Vi har ikke hørt et pip fra Sametinget om de økologiske virkningene av reindriftsnæringens virksomhet. Samepolitikerne må prioritere denne saken like høyt som rettighetsspørsmålene, sier han.
Miljøproblemene på Finnmarksvidda er forårsaket av reinflokkenes overbeiting og motorisert ferdsel om sommeren, barmarkskjøringen.
- Dette har påført naturen store skader som kan vise seg å være uopprettelige. Både næringen selv og staten har ført en forvaltningspolitikk som ikke er bærekraftig. Derfor må både kommunene og Sametinget på banen med faglig og politisk tyngde. Det holder ikke å ta opp dette i bisetninger, sier Ness.
Mister kompetanse
Etter at MIK-reformen (miljøvern i kommunene) ble avsluttet, har de fleste kommunene i Finnmark lagt ned miljøvernlederstillingene. Ifølge Ness har bare fem av de 19 kommunene i fylket beholdt miljøvernlederne. Kunnskapen om naturforvaltning og miljøvern forsvinner, mens det er et skrikende behov for slik kompetanse, påpeker han.
I for eksempel Karasjok kommune - som har et areal tilsvarende Østfold, Vestfold og Akershus til sammen - er det ingen miljøvernleder.
Tana har en ledig stilling og vurderer å overføre flere oppgaver til den, opplyser utviklingssjef Kjell Nilssen.
I Kautokeino, som frem til i fjor var forsøkskommune for lokal styring av utmarksressursene, var det sju ansatte på miljøkontoret. Nå trappes bemanningen og aktiviteten betraktelig ned.
Ness viser til den erfaring Kautokeino har gjort gjennom forsøkskommuneprosjektet, som gjaldt lokal styring av utmarksressursene. Det viste seg at politikerne fikk en helt annen holdning til disse sakene når de også fikk ansvaret for forvaltningen av ressursene.
Miljøpådriver
Fylkesmannens miljøvernavdeling er bekymret over at kommunene tappes for natur- og miljøfaglig kompetanse.
- Miljøproblemene står i kø, sier seksjonsleder Steinar Schanche.
Det dreier seg ikke bare om de store naturskadene på Vidda, men om arealforvaltning og -vern og forurensningsproblemene fra Russland.
- Forvaltningen av naturressursene er overlatt til staten og næringen selv. Men det er likevel viktig at kommunene er miljøpådrivere. Det kan være et problem at mange av politikerne i reindriftskommunene er næringsdrivende selv, mener Schanche.
Både kommunene og Sametinget må på banen med faglig og politisk tyngde
Tom Eirik Ness, utmarkskonsulent i Kautokeino
Miljøproblemene står i kø
Steinar Schanche, seksjonsleder hos Fylkesmannen i Finnmark