Nyheter

Utsikt mot den karakteristiske øya Søla i Vega. Verdens største oppdrettsselskap Mowi har fått et betinget ja til å etablere oppdrettsvirksomhet i området, som er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Det advares det sterkt imot i ny rapport.
Utsikt mot den karakteristiske øya Søla i Vega. Verdens største oppdrettsselskap Mowi har fått et betinget ja til å etablere oppdrettsvirksomhet i området, som er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Det advares det sterkt imot i ny rapport.

Rapport: Oppdrett uforenlig med Vegas verdensarvstatus

Fiskeoppdrett er uforenlig med Vegaøyenes verdensarvstatus, ifølge ny rapport. Ordfører André Møller (Ap) er oppgitt.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er 1.200 mennesker som i generasjoner har levd av det naturen gir oss, enten det er fra havet, landbruk eller ærfugldrift. Nå lurer vi på hva vi skal få lov å leve av framover, sier ordfører Møller til Kommunal Rapport.

– 100 prosent av Vegas sjøområder ligger i verdensarvområdet. Vi får ikke drive med verken oppdrett eller noen annen industriell virksomhet. Også reiselivet er en trussel mot verdensarven, ifølge rapporten. Nå må staten ved Klima- og miljødepartementet sette seg ned sammen med oss og diskutere hva vi skal leve av, sier ordføreren.

Bakgrunnen er en ny rapport som konkluderer med at det er uakseptabelt å etablere ny oppdrettsvirksomhet i verdensarvområdet. 

Innsigelser

Ifølge sjømatnæringens avis Intrafish driver Nova Sea og Vega Sjøfarm oppdrett i området fra før. Etter en lang prosess fikk også verdens største oppdrettsselskap Mowi i 2021 et betinget ja til å etablere seg på Rørskjæran i verdensarvområdet. 

Men Nærings- og fiskeridepartementet satte som vilkår at Mowis etablering er forenelig med ny kommunedelplan for kystsonen i Vega kommune. 

Riksantikvaren og Statsforvalteren i Nordland har fremmet innsigelser mot planen, som skal opp til ny behandling i kommunestyret 20. oktober.

Oppføringen på UNESCOs verdensarvliste brukes aktivt i markedsføringen av Vega som turistdestinasjon. Bildet er fra ferjeleiet på Igerøy i Vega.

Ifølge Intrafish mente de to statlige instansene at oppdrettsanleggenes påvirkning på verdensarvområdet ikke var godt nok utredet. Riksantikvaren har selv lagt ut 6 millioner kroner for en tilleggsutredning fra det internasjonale selskapet «Instead Heritage», som UNESCO anerkjenner.

I sin rapport advarer de ikke bare sterkt mot å tillate nye oppdrettsanlegg. De mener også dagens oppdrettsvirksomhet bør revurderes.

Anlegg bør revurderes

«Ettersom det ikke er akseptabelt med noen form for forringelse på de enestående universelle verdiene, bør de to foreslåtte akvakulturanleggene ikke godkjennes. Med en oppfatning av de nåværende svekkede forholdene bør også de allerede eksisterende akvakulturanleggene innenfor eller i nærheten av verdensarvområdet, inkludert i nabokommuner, revurderes», står det i rapporten, ifølge Intrafish.

Vegaøyene ble i 2004 oppført på UNESCOS liste over verdens kultur- og naturarv. Øyriket på den værharde Helgelandskysten fikk statusen på grunn av den unike fiske- og bondekulturen med ærfugldrift.

Ifølge ordføreren var det på forhånd stor bekymring på Vega om hvorvidt verdensarvområdet i praksis ville bli et verneområde, som begrenset deres muligheter til å utnytte ressursene og skape inntekter og arbeidsplasser. 

– Folk fra både departementet, Statsforvalteren, fylkeskommunen og Riksantikvaren var her og sa at vi ikke behøvde å være bekymret. Vi skulle få samme muligheter for utvikling som alle andre, sier Møller til Kommunal Rapport.

– Verdensarvstatusen har vel bidratt til økt turisme og inntekter på Vega?

– Turistene er her fra mai til august. Vi har ett hotell med 23 rom, så det er ingen stor trafikk. Turismen er bare en binæring.

Ærfugldriften er en viktig årsak til at Vegas øyrike er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Bildet viser en såkalt e-bane – et «rekkehus» øyfolket bygde av rekved for å gi ærfuglene beskyttelse under hekkingen. Som takk etterlot fuglene seg dyrebar ederdun. Denne e-banen er en del av utendørsutstillingen ved Vega verdensarvsenter.

Ordføreren har foreløpig ikke mottatt noen signaler fra Statsforvalteren og Riksantikvaren om at de trekker sine innsigelser mot kystsoneplanen. Hvis verken de eller kommunestyret bøyer av, kan saken havne på bordet til kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp). 

Rødt sier nei til oppdrett

Ap har ni av 15 medlemmer i kommunestyret, og vil fortsette kampen for oppdrett i verdensarvområdet, varsler varaordfører og partileder Hilde Spærkenhus overfor Intrafish. 

Av de øvrige kommunestyremedlemmene er fem er innvalgt for Sp og én for Rødt. Rødts Per-Anton Nesjan er også styremedlem i Stiftelsen Vegaøyan Verdensarv. 

– Konklusjonen i rapporten betyr at det ikke kan etableres oppdrettsanlegg innenfor verdensarvområdet. Jeg mener man bør følge tilrådningen og ta konsekvensen av den. De selskapene som har fått tillatelse, må få en tilsvarende tillatelse en annen plass, sier han til Intrafish.

Vega verdensarvsenter på Gardsøya på Vega.
Powered by Labrador CMS