Nyheter

Risør tillater hyttefelt i strandkanten

- Ingen enkeltpersoner får bygge hytte i Risør, sier ordfører Lars Lauvhjell (Sp) stolt. Men kommunen tillater 48 hytter definert som reiselivsanlegg.

Den nye hyttebyen ligger innenfor 100-metersgrensen til sjøen. Hver hytte blir på ca. 100 kvadratmeter. Hyttebyen får egen sandstrand, båthavn, gjestebrygge, og hver hytte får egen båtplass.

Hyttene blir solgt som selveierhytter, men eierne må forplikte seg til å leie ut hytta et visst antall uker i året. Dermed mener kommunen at hyttene blir reiselivsprodukter.

Risør kommune er i gang med å skrive avtaler med utbyggeren, for å forsikre seg mot at hyttene ikke blir omgjort til fritidsboliger eller helårsboliger, dersom det skulle vise seg at det blir vanskelig å få leid dem ut.

Utbygger fikk byggetillatelse for noen år siden.

- Det er ikke sikkert vi hadde tillatt bygging så nær sjøen i dag, sier teknisk sjef Svein Jørundland.

I fjor sommer innskjerpet kommunestyret hyttepolitikken sin igjen. Da vedtok kommunen å innføre nytt totalforbud mot hyttebygging, også reiselivshytter, i uregulerte områder.

Restriktiv hyttebygging

- Tiden er definitivt forbi for dem som tror det går an å bygge ny hytte i strandsonen, sier Lauvhjell.

Ordføreren er stolt over at

Risør har klart å praktisere en meget restriktiv hyttepolitikk. På 80- og 90-tallet var det totalforbud mot hyttebygging, både innenfor og utenfor 100-metersbeltet til sjøen. Men selv i disse forbudsårene ble det oppført flere hytter/uthus og anneks i strandsonen.

Men for noen år siden klarte ikke kommunen å holde igjen lenger. Politikerne sa ja til utbygging av hytter i felt, og de ble definert som reiselivsanlegg. Nå er det 500 nye hytter/reiselivsanlegg som er under utbygging eller er planlagt utbygd. Bare 100 av disse blir ordinære, private hytter. Fra før er det 1.300 private hytter i kommunen.

- Hytter som reiselivsanlegg er et halmstrå. Alternativet er å si nei til alt, sier teknisk sjef Svein Jørundland.

- Men det er vanskelig å holde igjen. Kommunen var utsatt for et veldig press fra utbyggerne i de årene vi hadde totalforbud, sier han.

Kommunen håper at reiselivshyttene vil skape mer næringsaktivitet og penger i kommunekassa enn om de hadde vært ordinære hytter.

- Det er selvsagt knyttet en del usikkerhet til hvor mye utleievirksomhet det vil bli på hyttene. Men jo nærmere de blir et slags hotellkonsept, jo mer penger vil bli lagt igjen i Risør, sier Jørundland.

- Kommunen har vedtatt at reiseliv skal være et satsingsområde, og da må kommunen legge til rette for det. Utleiehytter er et reiselivsprodukt, sier han.

Skrevet av: Ingun Larsen

Powered by Labrador CMS