Nyheter

Nedsnødde gater i Kristiansand. Her på Bystranda og Aquarama er det få personer ute.
Nedsnødde gater i Kristiansand. Her på Bystranda og Aquarama er det få personer ute.

Ser gjennom fingrene med ulovlig snødumping

Flere kommuner dumper snø i sjøen, selv om den kan være forurenset. De får ingen smekk fra statsforvalterne akkurat nå.Regler for deponering av snø

Publisert Sist oppdatert

– Slik situasjonen er nå, må kommunene gjøre en vurdering av om det er nødvendig å dumpe snø i sjøen, av hensyn til sikkerhet og beredskap. All snø er ikke like forurenset. Vi har ingen planer om å gjennomføre tilsyn akkurat nå.

Det sier direktør Grethe Helgås ved miljøavdelingen hos Statsforvalteren i Vestfold og Telemark til Kommunal Rapport. 

Statsforvalteren har over flere år bedt kommuner og andre eiere om å unngå å dumpe snø i sjøen. I stedet har de oppfordret kommunene til å opprette snødeponier på land, slik at de kan få kontroll med smeltevann, slam og søppel og hindre at miljøgifter havner på avveie. 

Ifølge Helgås er flere kommuner i Vestfold og Telemark nå i gang med å planlegge permanente snødeponier. Noen av dem søkte om tillatelser til dette i 2023. Men ingen har så lagt fått godkjent slike deponier.

– Søknadene vi har mottatt er ikke ferdigbehandlet ennå, fordi søknadene har hatt mangler eller arealbruken ikke er avklart etter plan- og bygningsloven. Statsforvalteren har dermed ikke gitt noen tillatelser etter forurensningsloven til snødeponi.

Gått vekk fra dumping i sjø

Statsforvalteren i Vestfold og Telemark førte tilsyn med snøhåndteringen til fem kommuner i 2022. Alle fikk avvik, og to av fem dumpet fortsatt snø i sjøen. Et nytt tilsyn med ni kommuner i fjor, ga bedre resultater. Alle de ni hadde gått bort fra å dumpe snø i sjø og vassdrag.

En av de ni var Kragerø. Men etter de siste dagenes snøfall, har denne kommunen igjen begynt om dumpe snø i sjøen. Det bekrefter ordfører Charlotte Therkelsen (Rødt) overfor NRK.

Hun sier kommunen har gjort et unntak nå, men vet ikke lenge de kommer til å gjøre det. Ifølge Therkelsen har snøen ikke rukket å bli forurenset, fordi den har ligget kort tid.

– Liv og helse trumfer alt

Også i Larvik har snøkaoset ført til ekstraordinær snødumping. I en pressemelding på kommunens nettsider fra onsdag, forteller kommunedirektør Gro Herheim at brøytemannskapene er nødt til å dumpe snø i Indre havn. 

– Vi har undersøkt andre alternativer og vært i kontakt med flere grunneiere. Når vi nå tar beslutningen om å bruke Indre havn er det fordi vi ikke har andre gode alternativer. Liv og helse trumfer alt i en slik situasjon, sier Herheim i pressemeldingen. 

Å dumpe snø fra byer, tett befolkede og trafikkerte områder i sjø og vassdrag er «ikke ønskelig», ifølge Miljødirektoratets veileder om håndtering av snø fra brøyting. 

Dette bør kun tillates der deponering på land er vanskelig å gjennomføre og krever tillatelse, slås det fast.

Også snødeponier på land som tar imot snø fra byområder og sterkt trafikkerte veier skal normalt ha en tillatelse. Grusing og salting, bruken av området og mengden trafikk har betydning for om snøen er forurenset eller ikke, påpekes det.

Regler for deponering av snø

Snø fra brøyting kan inneholde helse- og miljøskadelige stoffer, mikroplast, sand, slam, grus, salt og annet avfall som kan være til skade eller ulempe for miljøet når snøen deponeres.

Deponering av snø fra brøyting kan derfor føre til ulovlig forurensning

Forurensning fra snø fra brøyting som medfører nevneverdige skader eller ulemper for miljøet, krever tillatelse etter forurensningsloven for å kunne skje lovlig.

Dette gjelder både snødeponi på land og ved dumping av snø i sjø eller vassdrag.

Statsforvalteren er forurensningsmyndighet for deponering og dumping av snø og skal behandle søknader om tillatelse.

Powered by Labrador CMS