Nyheter

Oppsamling av døde fugler bør gjennomføres organisert, gjennom kommunen, av folk som har kompetanse på smittevern og behandlingen av fuglene etter at de er samlet inn, er Mattilsynets råd.
Oppsamling av døde fugler bør gjennomføres organisert, gjennom kommunen, av folk som har kompetanse på smittevern og behandlingen av fuglene etter at de er samlet inn, er Mattilsynets råd.

Venter mer smitte – mest bekymret for utrydningstruede arter

Framover regner Mattilsynet med å se flere utbrudd av fugleinfluensa i Norge. Ferdselsforbud i nye områder er ett aktuelt tiltak.

Publisert Sist oppdatert

– Utbruddet av fugleinfluensa i Vadsø fikk større omfang og raskere utbredelse enn vi hadde sett før. Vi har hittil vært skjermet i Norge. Første gang smitte ble påvist her, var i 2020, men viruset er påvist i Europa siden tidlig på 2000-tallet, sier Ole-Herman Tronerud, fagdirektør i Mattilsynet og Norges offisielle sjefveterinær (CVO).

– Kommunene må være forberedt på at det kan komme nye utbrudd. Langs vestlandskysten kan det også eventuelt drive inn død fugl fra fuglefjell i Storbritannia. Kommunene er ansvarlige for innsamling og korrekt destruksjon når det er behov for det. Samtidig er vi veldig klar over at dette har begrenset effekt på smittespredningen. Det vil være død fugl på så mange steder hvor man ikke kommer til, sier han.

– Får vi flere utbrudd i fuglekolonier, kan antallet døde fugler komme opp i mange tusen. Dette får vi ikke stoppet, sier fagdirektør Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet.

Nylig ble det innført ferdselsforbud i tre naturreservater i Finnmark, for å hindre at mennesker bringer smitte inn i områder med utrydningstruede fuglearter, særlig krykkje.

– Det meldes om døde fugler også vestover langs finnmarkskysten, og flere andre steder i Norge. Får vi flere utbrudd i fuglekolonier, kan antallet døde fugler komme opp i mange tusen. Dette får vi ikke stoppet. Men for sjøfugl nærmer det seg nå slutten på tiden med tette ansamlinger i koloniene, sier Tronerud.

Kan gjøre stort innhogg

Han påpeker at mange fuglepopulasjoner er store nok til at arten kan klare seg gjennom et smitteutbrudd, men at sykdommen kan gjøre et stort innhogg hos utrydningstruede bestander.

– Derfor er det viktig å være bevisst på andre arter og områder som kan være sårbare, for eksempel våtmarker der fugl samles under trekket. I slike områder kan ferdselsforbud bli vurdert, sier Tronerud.

Mattilsynet har ansvaret for dyresykdommer, også på ville dyr og fugler, men problemet berører også miljømyndighetene. Samarbeidet med Miljødirektoratet er derfor tett, opplyser Tronerud. Det gjelder særlig situasjonen til truede arter og avfallshåndteringen etter innsamling av død fugl.

Fraråder privatpersoner

Mattilsynet har på sine nettsider gitt klare råd om hva folk som finner døde fugler skal gjøre, og oppfordrer de som vil bidra med innsamling om å kontakte kommunen der de bor.

– Privatpersoner bør ikke prøve å avlive syke fugler hvis de ikke har kompetanse på dette og på smittevern. Vårt råd er å la dyra være i fred. Vi fraråder at frivillige skal drive oppsamling av død fugl, men anbefaler at de som vi bidra, kontakter kommunen, sier Tronerud.

Han sier videre at Mattilsynet har tatt kontakt med alle statsforvalterne langs kysten og oppfordret dem til å ha dialog med sine kommuner, for å sikre at de er forberedt.

– Vi følger også opp kommuner direkte der det blir påvist fugleinfluensa.

Powered by Labrador CMS