Nyheter

Ordfører Simen Nord (H) er klar over at nei til det planlagte renseanlegget betyr nye forsinkelser og flere år med uønskede utslipp til Oslofjorden. – Det er en av ulempene vi må ta med i vurderingen, sier han.
Ordfører Simen Nord (H) er klar over at nei til det planlagte renseanlegget betyr nye forsinkelser og flere år med uønskede utslipp til Oslofjorden. – Det er en av ulempene vi må ta med i vurderingen, sier han.

Vurderer å stoppe planlagt renseanlegg nok en gang

Det nye flertallet i Moss vil ha omkamp om plasseringen av nytt renseanlegg. Det er alt utsatt flere ganger og må stå klart i 2027. MOVAR-saken

Publisert Sist oppdatert

– Vi ønsker en gjennomgang av hele prosjektet og en vurdering av alternativene. Det dreier seg om en stor investering med store kostnader for innbyggerne. Da må vi være trygge på at det er en riktig beslutning, sier ordfører Simen Nord (H) i Moss til Kommunal Rapport.

Den nye ordføreren mener kommunestyret ikke har vært godt nok involvert i planleggingen av nytt renseanlegg, som foregår i regi av Movar IKS. Det interkommunale selskapet drifter vann- og avløpstjenestene for Moss, Råde, Vestby og Våler. 

Kloakken fra de 85.000 innbyggerne gjennomgår i dag en mekanisk/kjemisk rensing (såkalt høygradig rensing) før det slippes ut i Oslofjorden.

Innen 2027 må selskapet oppfylle krav om både sekundærrensing (fjerning av fosfor og organisk stoff) og nitrogenrensing.

Advarte om millionbøter

Statsforvalteren har allerede gitt flere utsettelser. Kravet om sekundærrensing ble opprinnelig gitt i 2008 med frist 2020. Så ble rensekravene skjerpet og utvidet med krav om nitrogenrensing, med ny frist 2026. Movars klage til Miljødirektoratet førte ikke fram. Men også denne fristen er forlenget med ett år.

Selskapet er nå i full gang med å planlegge nye Fuglevik renseanlegg. Det er kostnadsberegnet til 2,2 milliarder kroner, og ventes å øke husholdningenes avløpsgebyrer med 4.200 kroner. Det kan bli dyrere.

Ifølge Movar har de alt brukt 109 millioner kroner på prosjektet og inngått kontrakter for ytterligere 336 millioner kroner.

Nytt renseanlegg i Fuglevik er både den beste og billigste løsningen, ifølge direktør Ulf Ellingsen i Movar IKS. Men han vil gjennomføre de vedtakene politikerne fatter.

Men flere har stilt spørsmål ved lokaliseringen av det nye renseanlegg. I fjor sommer ga Movar-direktøren følgende svar i en kronikk, som fortsatt ligger ute på Movars hjemmeside:

«En annen lokalisering enn Fuglevik vil gjøre prosjektet veldig mye dyrere, miljøregnskapet dårligere og skape forsinkelser som betyr bøter i millionklassen fra Statsforvalteren til MOVAR-kommunene. Regningen vil havne hos innbyggerne, og i mellomtiden er vannmiljøet i Oslofjorden den andre store taperen.»

Kan bruke «vetorett»

Det nye politiske flertallet i Moss (Høyre, Frp, Ny kurs og Venstre) er fortsatt ikke overbevist. I budsjettmøtet før jul gjorde de vedtak om at det skal foretas en ny gjennomgang av prosjektet i Fuglevik og mulige alternativer.

Movars representantskap, der ordførerne i alle de fire kommunene sitter, skal behandle kravet i sitt møte 30. januar.

Men politikerne i Moss kan også stoppe prosjektet på egen hånd, uten hensyn til de andre eierkommunene. Årsaken er at Fuglevik ligger i Moss, og at prosjektet krever en reguleringsendring. Den skal legges fram for kommunestyret i mars. At den blir vedtatt er ikke gitt. 

– Fuglevik ligger i et område av ganske høy miljøverdi, nær et landskapsvernområde. Dessuten er det ikke særlig utvidelsesmuligheter her, med tanke på å koble på andre næringer som kan utnytte restprodukter fra renseanlegget. Det er viktig å legge til rette for sirkulære løsninger, sier ordføreren.

Den nye usikkerheten rundt renseanlegget ble først omtalt i Moss Avis. 

Bøter eller byggeforbud?

Utfallet av reguleringssaken er helt avgjørende for videre framdrift, ifølge Movar-sjefen.

– Uten en gyldig reguleringsplan kan vi ikke gjennomføre prosjektet i Fuglevik. Da er det ikke mulig å overholde tidsfristene vi har fått fra Statsforvalteren. Vi har jobbet med dette prosjektet siden 2015, men vil jobbe videre ut fra de vedtakene politikerne fatter, sier Ellingsen.

Hvorvidt de kan få nye utsettelser med rensekrav, vil han ikke spekulere i. Men han påpeker at brudd på utslippstillatelsen kan resultere i bøter eller at Statsforvalteren legger ned byggeforbud i kommunen.

Flertallet i Moss vurderer å si nei til å nytt renseanlegg på samme tomt som dagens Fuglevik renseanlegg. I så fall blir det mulig å oppfylle rensekravene innen 1. januar 2027, ifølge Movars direktør Ulf Ellingsen.

Ordfører Simen Nord er klar over at nei til renseanlegg i Fuglevik betyr nye forsinkelser og flere år med uønskede utslipp til Oslofjorden.

– Det er en av ulempene vi må ta med i vurderingen, når vi skal veie fordeler og ulemper ved alternative løsninger. Renseanlegget skal stå i mange år. Et bedre miljømessig anlegg kan være verdt en utsettelse, sier han.

Sende kloakken til Vestfold?

– Movar har allerede fått flere års utsettelser på rensekrav. Tror du Statsforvalteren vil godta ytterligere utsettelser?

– Det må vi gå i dialog med miljømyndighetene om, hvis det er ønskelig. Men i første omgang ber vi om en gjennomgang av prosjektet, og fordeler og ulemper ved de alternativene som finnes. 

Ordføreren understreker at arbeidet med å planlegge det nye renseanlegget i Fuglevik skal fortsette mens de foretar denne gjennomgangen.

– Er dette egentlig et spill for galleriet, for å vise innbyggerne at dere kjemper imot økte gebyrer?

– Nei. Det handler ikke først og fremst om gebyrøkningen, men om å forsikre oss om at vi får den best mulige løsningen for framtiden. Det er ingen tvil om at dette blir et kostbart prosjekt uansett.

Det er særlig ett alternativ ordføreren vil ha vurdert. Flere kommuner i Vestfold vurderer å etablere felles nitrogenrenseanlegg på Slagentangen i Tønsberg. Kanskje går det an å sende kloakken fra Mosseregionen i rør over fjorden, og rense den der? 

– Det er et alternativ vi bør sjekke ut, mener Nord.

– Langt fram i tid

På oppdrag for Movar har Cowi vurdert fire alternative plasseringer for det nye renseanlegget. Fuglevik skårer høyt på nesten alle kriterier og kommer klart best ut. Men ideen om å sende kloakken til Vestfold, er ikke blitt vurdert.

– Slagentangen er p.t. ikke et etablert prosjekt. Et eventuelt renseanlegg her vil ligge langt fram i tid, forklarer Movars direktør.

Etter avtale med ordføreren, har han nylig deltatt på uformelle møter med både posisjonen og opposisjonen i Moss, for å informere og svare på spørsmål om prosjektet.

– Vi mener at det er riktig å gjennomføre prosjektet i Fuglevik. Men det er representantskapet som skal ta avgjørelsen. Min og Movars rolle er å belyse saken best mulig og å gjennomføre det eierkommunene vedtar, sier Ellingsen.

Beskrivelsen av dagens rensing ved Fuglevik renseanlegg er rettet etter publisering.

MOVAR-saken

MOVAR IKS driver vann- og avløpstjenestene for fire eierkommuner: Moss, Råde, Vestby og Våler i Østfold

2008: MOVAR IKS får ny utslippstillatelse med krav til fjerning av organisk stoff og fosfor (sekundærrensing) ved Fuglevik renseanlegg innen 2020.

2017: MOVARs styre vedtar å legge ned Kambo renseanlegg og overføre avløpsvannet til nytt renseanlegg i Fuglevik, for å imøtekomme krav om sekundærrensing begge steder. 

2017: MOVAR søker om utsatt frist, begrunnet med miljømessige forhold, teknologi og økonomi.

2018: Fylkesmannen i Østfold utsetter fristen til 1.1.2026. Den varsler tvangsmulkt hvis ikke ny frist overholdes, men frafaller siden dette.

2021: Statsforvalteren vedtar ny utslippstillatelse med skjerpede rensekrav for fosfor og organisk stoff, samt 70 prosents nitrogenfjerning innen 2026. Movar klager på rensekravene.

2022: Miljødirektoratet avviser klagen og opprettholder vedtaket med frist 2026. Statsforvalteren forlenger tidsfristen til 1. januar 2027.

2023: Kommunestyret i Moss vedtar at det skal foretas en ny gjennomgang av planene om nytt renseanlegg i Fuglevik og en vurdering av andre alternativer. 

Powered by Labrador CMS