Nyheter
30.000 skifter fastlege hver måned
Hver måned bytter omtrent 30.000 nordmenn ut fastlegen sin med en annen. Helseminister Dagfinn Høybråten mener all skiftingen av lege kan være et positivt tegn.
Etter at fastlegeordningen ble innført 1. juni i år, byttet 80.000 fastlege den første måneden. Før ordningen ble innført var det så mange som 120.000 som sa fra at de ønsket en annen lege enn den de fikk tildelt.
Nå har antall utskiftninger av fastleger stabilisert seg på rundt 30.000 i måneden, melder Aftenpostens nettutgave.
–Dette er uttrykk for at ordningen fungerer etter intensjonen. Folk benytter seg av den rettigheten de er gitt gjennom fastlegeordningen, og det viser at retten til å bytte lege er reell. Det er bra, sier helseminister Høybråten.
Flytter
En av forklaringen på at så pass mange bytter lege, er at 17.000 av oss hver måned flytter fra en kommune til en annen. En annen forklaring er at en del av oss ikke valgte så bevisst da listene over mulige leger ble sendt rundt, dermed kommer det flere bytter nå enn forventet.
–Det er mer bytting enn vi hadde forventet ut fra erfaringene i prøveprosjektet i fire fylker. Da byttet mellom 3 og 5 prosent, mens vi nå er oppe i rundt 10 prosent hver måned. Det kan skyldes at mulighetene for bytte er mer fleksible nå, sier ansvarlig for fastlegeordningen i Rikstrygdeverket, Ole J. Grannes.
Til sammenligning er det hver måned mellom 1 og 3 prosent av våre danske naboer, som i en årrekke har hatt fastlegeordning, som bytter til ny fastlege.
Bedre legedekning
Men drøye halvåret etter at fastlegeordningen ble innført, kan dens tilhengere notere seg en del positive resultater.
Blant annet har legedekningen i Norge blitt bedre. Antall pasienter uten en lege er mer enn halvert fra 348 til 162 på et halvt år.
Ifølge Legeforeningen fungerer ordningen tilfredsstillende.
–Jeg får en del meldinger om at pasienter bytter fastlege fordi de er misfornøyd med legens tilgjengelighet på telefonen, ventetid for vanlig legetime, samt at det er vanskelig å slippe til for øyeblikkelig hjelp. Det er positivt. Det stilles krav til legene, og det er bra, sier visepresident Hans Kristian Bakke i Den norske lægeforening.