Tingretten mener den tiltalte mannen ikke burde sagt det han sa, men at utsagnene ikke er så grove at de rammes av straffelovens bestemmelse om hatefulle ytringer.

85-åring frifunnet for hatefulle ytringer

Ikke tvil om at tiltaltes ytringer kunne oppfattes som sårende for hjelpepleieren, men tiltalte ble likevel frifunnet av tingretten.

Publisert Sist oppdatert

En 85 år gammel mann sto tiltalt i Helgeland tingrett for å ha kalt en hjelpepleier på et sykehjem for «du din svarting», «du din somalier», «du skal ikke jobbe her» og «du med den hijaben, du har ingenting å gjøre her» eller lignende.

– Irritert, men ikke sint

Straffelovens § 185 om hatefulle ytringer

Med bot eller fengsel inntil 3 år straffes den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring. Som ytring regnes også bruk av symboler. Den som i andres nærvær forsettlig eller grovt uaktsomt fremsetter en slik ytring overfor en som rammes av denne, jf. annet ledd, straffes med bot eller fengsel inntil 1 år.

Med diskriminerende eller hatefull ytring menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres

a. hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse,

b. religion eller livssyn,

c. seksuelle orientering,

d. kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk, eller

e. nedsatte funksjonsevne.

Mannen er ektefelle til en sykehjemspasient og uttalelsene skal ha falt i forbindelse med at pasienten skulle flyttes fra en rullestol og over i sengen. Tiltalte hadde denne dagen tatt med seg ektefellen ut av sykehjemmet for å være med henne til frisøren og deretter fulgt henne tilbake til sykehjemmet. 

Han skal ha forklart at det hadde vært en lang og slitsom dag da situasjonen på sykehjemmet oppsto.

Tiltalte forklarte ifølge dommen at han var litt sliten og irritert etter byturen, men at han ikke var sint. Han benektet at han hadde kalt hjelpepleieren det han var tiltalt for, men at han hadde sagt noe i retning av at hun var lat.

Innledningsvis var det bare mannen, hjelpepleieren og pasienten som var til stede, men etter hvert kom det også inn en sykepleier. I etterkant av hendelsen gjennomførte en avdelingsleder samtaler både med fornærmede og tiltalte.

Tvil om hva som ble sagt

På bakgrunn av det strenge beviskravet i strafferetten mener retten det er vanskelig å konkludere med hva som faktisk ble sagt av tiltalte til den fornærmede denne dagen. Retten mener det ikke er tvil om at fornærmede reagerte sterkt på hendelsen og viser til at hun ble sykemeldt.

Likevel mener retten det ikke er bevist at tiltalte sa «svarting» eller «du din svarting» til fornærmede. Ifølge dommen er retten imidlertid overbevist om at tiltalte brukte ordene «somalier» og «hijab» og brukte disse ordene i kombinasjon med utsagn om latskap og jobbing, samt om hva fornærmede gjorde her og om hun hadde noe her å gjøre.

Den nøyaktige ordlyden eller hvordan ordene falt, lar seg etter rettens syn ikke fastslå nærmere.

Tingretten peker på at ytringene må tolkes ut fra den situasjonen de falt i. Retten mener det ikke er tvil om at fornærmede tok hendelsen ille opp. Hun forklarte i retten at hun begynte å gråte og følte seg helt knust. Hun ble sykemeldt i etterkant. Retten merket seg også at hun var sterkt berørt da hun forklarte seg om hendelsen i tingretten.

Likevel mener retten at det ikke kun er mottakerens tolkning av en ytring som er avgjørende for hvordan den skal tolkes opp mot straffelovens bestemmelse om hatefulle ytringer. Avgjørende er hvordan en «alminnelig tilhører» vil oppfatte utsagnet ut fra sammenhengen det er framsatt i.

Isolert sett er «somalier» og «hijab» nøytrale ytringer, mener retten og det er uklart hvordan ordene nøyaktig falt. Det er flere mulige tolkninger av hva de tilstedeværende har oppfattet av hva tiltalte sa, mener retten.

– Sårende

«Det kan ikke vær tvil om at tiltaltes ytringer lett kunne oppfattes som sårende, og at han ikke burde ha tiltalt/omtalt fornærmede slik han gjorde i den aktuelle situasjonen. Det er likevel en "relativt romslig margin for smakløse ytringer", slik Høyesterett flere ganger har fastslått», skriver tingretten. 

Samlet sett har derfor en enstemmig tingrett kommet til at tiltaltes ytringer ikke er så kvalifisert krenkende at de innebærer noen grov nedvurdering av fornærmedes menneskeverd. Dermed ble mannen frifunnet.

Powered by Labrador CMS