Pumpestasjon med brunt vann helt opp til taket.
I mange kommuner ble kritisk infrastruktur helt eller delvis ødelagt under ekstremværet Hans. En av Flå kommunes pumpestasjoner ble stående nesten helt under vann.

Anbefaler nye 118 millioner til Hans-rammede kommuner

Østre Toten kommer  best ut, dersom kommunalministeren følger Statsforvalterens råd.

Publisert

Mer enn ett år etter at uværet Hans rammet Østlandet, er det økonomiske oppgjøret ennå ikke over. Statsforvalteren i Innlandet har mottatt ti tilleggssøknader for å dekke økte kostnader og skader som er blitt oppdaget etter den opprinnelige søknadsfristen 1. oktober i fjor.

Hans

Hans var et ekstremvær som rammet områder i Sør-Norge samt deler av Sverige, Finland, Baltikum og nærliggende områder fra 7. til 9. august 2023.

I Hallingdal, Valdres med Begnadalen, Gran, Nordre Land, Søndre Land, Toten, i Nord-Gudbrandsdalen og nord i Østerdalen falt det over 100 millimeter til sammen på tre dager.

Ekstremværet medførte store materielle ødeleggelser og evakueringer av rundt 4.000 personer i Norge, særlig på grunn av jordskred og flommer som følge av store nedbørsmengder

De ti har søkt om til sammen 176 millioner kroner. Statsforvalteren anbefaler kommunalministeren å utbetale 118 av dem (se tabell).

Nord-Fron, Nordre Land og Øystre Slidre fikk helt eller delvis avslag forrige gang, men har søkt på nytt med samme begrunnelse. Her har Statsforvalteren kastet inn håndkleet og sendt dem til ministeren uten å vende tommelen opp eller ned.

Mest til Østre Toten

Østre Toten fikk tildelt 36 millioner kroner under den forrige søknadsrunden i fjor høst. Nå har de søkt om ytterligere 50,5 millioner kroner. Det skyldes både at kostnadene til utbedring er blitt høyere, og at det er blitt avdekket flere skader etter fristen. 

I tillegg ble det oppdaget at ei ødelagt bru tilhørte Østre Toten kommune. Det var et eierskap kommunen påtok seg etter avtale i 1904, en avtale som for lengst var glemt. Kostnadene for å rive og gjenoppbygge den flomskadde brua er alene anslått til rundt 20 millioner kroner.

Statsforvalteren vurderer at alle Østre Totens omsøkte kostnader er knyttet til kritisk infrastruktur, og anbefaler at ministeren nikker ja til søknaden.

Har skapt forventninger

I utgangspunktet skulle skjønnsmidlene etter uværet kun dekke kritisk infrastruktur. Statsforvalteren er klar på at regjeringens uttalelser i etterkant av uværet skapte forventninger om mer blant kommunene. 

Statsforvalteren anbefaler derfor at også ikke-kritisk kommunal infrastruktur kan tilgodeses i denne runden.

Kommunikasjonsrådgiver Jenny Kanestrøm Trøite i Kommunal- og distriktsdepartementet skriver i en e-post at departementet behandler søknadene på vanlig måte og så raskt de kan, men at det er vanskelig å anslå når kommunene vil få svar.

Powered by Labrador CMS