Ordfører Hugo Jacobsen (Ap) i Lødingen (t.h.) og advokat Frode Lauareid tapte rettssaken mot tidligere kommunedirektør Liv-Hege Martinussen.

Anken fra Lødingen er avvist: «Så dårlig saksbehandlet at kommunestyret ikke hadde forsvarlig grunnlag for sitt vedtak»

Lødingen kommune anket dommen om at styringsretten ble brutt, da kommunestyret fjernet kommunedirektøren uten begrunnelse. Lagmannsretten nekter å behandle anken.

Publisert

– Jeg har hele tiden ment at en kommune kan ikke behandle en ansatt akkurat som de vil, og lagmannsrettens konklusjon i denne saken er tydelig, og den sier det meste. Nå ser jeg fram til å gå videre med livet mitt, sier Liv-Hege Martinussen, tidligere kommunedirektør i Lødingen.

Enig med tingretten

I mai konkluderte Midtre Hålogaland tingrett at Lødingen kommune misbrukte sin styringsrett, da kommunestyret fjernet kommunedirektør Liv-Hege Martinussen i april i fjor. Retten mente at kommunens begrunnelse for vedtaket virket «oppkonstruert» og «brøt med saklighetsnormen». 

Kommunen ble dømt til å betale Martinussen drøyt 1,2 millioner kroner, men kommunen anket dommen. Hålogaland lagmannsrett har nylig konkludert med at det er klar sannsynlighetsovervekt for at anken ikke vil føre fram, og anken er dermed avvist. Martinussen har dermed vunnet saken.

«Lagmannsretten er enig i tingrettens rettslige utgangspunkt, nemlig at det foreligger et ulovfestet saklighetskrav som består selv om arbeidstakeren fraskriver seg stillingsvernet ved å inngå en avtale om etterlønn», skriver Hålogaland lagmannsrett i sin avvisning av anken.

Fakta

I april i fjor ble Liv-Hege Martinussen fjernet på dagen fra stillingen som kommunedirektør i Lødingen.

Kommunen viste kun til at kommunedirektøren har frasagt seg sitt stillingsvern, og utover dette ikke begrunnet fjerningen av kommunedirektøren.

Den tidligere kommunedirektøren saksøkte kommunen for brudd på saklighetsnormer ved bruk av styringsretten, og ærekrenkelser.

Midtre Hålogaland tingrett konkluderte med at kommunen hadde misbrukt sin styringsrett.

Anbefaler ny anke

Kommunens advokat Frode Lauareid har lest dommen, og han mener den er feil.

– Mitt råd til kommunen er å anke til Høyesterett. Ankefristen er 4. oktober, uttaler Lauareid.

Martinussens advokat, Siri Falch-Olsen, viser til at nektelsen av anken betyr at domstolen mener at tingrettens dom er korrekt.

– Dette er en oppreisning for Liv-Hege Martinussen og en endelig bekreftelse av at Lødingen kommune utsatte Martinussen for en urett, da hennes arbeidsforhold ble avsluttet, sier Falch-Olsen.

Ikke forsvarlig grunnlag

Lagmannsretten viser til at tingretten har vurdert om kommunen hadde et forsvarlig grunnlag for å avslutte arbeidsforholdet med kommunedirektøren. Lagmannsretten peker på at det i tingrettens dom tydelig vises til hva som kom fram under bevisførselen i retten. Lagmannsretten er enig i tingrettens konklusjon i saken.

«Lagmannsretten er enig i tingrettens vurdering, og finner for sin del at det ikke er tvil om at saken som ledet til vedtak om Martinussens fratreden var så dårlig forberedt og saksbehandlet at vedtaksorganet – kommunestyret – ikke hadde forsvarlig grunnlag for sin avgjørelse», skriver lagmannsretten.

«Ikke godt nok forberedt»

Lagmannsretten peker på at Martinussen hadde frasagt seg sitt stillingsvern. Dette førte til at kommunen var i posisjon til å kunne avvikle arbeidsforholdet med Martinussen uten å følge reglene i arbeidsmiljølovens kapittel 15. 

Lagmannsretten mener likevel at vedtaket om å fjerne Martinussen er så inngripende ovenfor henne som arbeidstaker i en ledende stilling, at et minimum av forberedelse og klargjøring må kreves før vedtak treffes.

«Saken var ikke godt nok forberedt, og lagmannsretten er derfor enig i at kommunen misbrukte sin styringsrett ved å vedta fratreden på det grunnlaget som forelå», står det i avvisningen.

Viser til faktum

Kommunen mener at saken reiser spørsmål om den ansatte har krav på begrunnelse når stillingsvernet er fraskrevet, og at dette er et prinsipielt viktig spørsmål. Lagmannsretten er ikke enig i det.

«Martinussen hadde ikke krav på drøftingsmøte i forkant, og hun hadde heller ikke krav på begrunnelse. Det tingretten har avgjort er at avgjørelsesgrunnlaget, altså faktum som lå til grunn for vedtaket om fratreden, ikke var tilstrekkelig klarlagt før vedtaket ble truffet», skriver lagmannsretten.

Ikke noe nytt

Lagmannsretten viser videre til at kommunen ikke har varslet noen nye bevis som vil kunne sette saken i et annet lys enn slik den fremsto under tingrettens behandling. Kommunen mener at tingrettens erstatningsutmåling er for høy, men lagmannsretten peker på at kommunen ikke har begrunnet hva de mener er feil med tingrettens vurdering.

«Anken bringer ikke noe nytt som ikke er behandlet av tingretten. Lagmannsretten er enig i tingrettens resultat og begrunnelse», skriver lagmannsretten.

Powered by Labrador CMS