Nyheter

Anmelder ansatt og folkevalgt for vedvarende underslag i 13 år

En kommune i Finnmark har politianmeldt en ansatt og folkevalgt for underslag og økonomisk kriminalitet. Den ansatte avviser at han har gjort noe straffbart.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har anmeldt en betrodd medarbeider som er mistenkt for underslag og økonomisk kriminalitet. Det er snakk om forhold som har vedvart i perioden 2010–2023. Saken behandles nå av politiet, sier økonomisjefen i finnmarkskommunen til Kommunal Rapport.

Over 400.000

Saken har blitt undersøkt av kommunerevisjonen og ble behandlet i kontrollutvalget i april. 

Kommunal Rapport har fått innsyn i kommunens anmeldelse av saken til politiet, et sladdet nummerert revisorbrev, og en avtale mellom kommunen og den ansatte fra mars i år. I politianmeldelsen kommer det fram at kommunen mener at den ansatte har underslått over 400.000 kroner.

«Avdekket underslag er på 417.687 kroner over en periode på 13 år», står det i politianmeldelsen som er skrevet 13. mai.

Ikke kjent med avtale

I anmeldelsen kommer det fram at kommunen i fjor høst tilfeldigvis ble gjort oppmerksom på at den ansatte, på vegne av kommunen, har inngått en avtale med en ekstern aktør. I henhold til den inngåtte avtalen skulle kommunen motta årlige pengeoverføringer fra den eksterne aktøren for utført arbeid. 

«Denne avtalen har ikke [ …] (den ansattes navn red.anm.) gjort kjent for [ …] (kommunens navn, red.anm.) kommune, og kommunen var ikke kjent med at det var betaling mellom partene», står det i politianmeldelsen.

Disse pengene har ikke kommunen mottatt. Kommunen mener at pengene i stedet har blitt overført til en forening der den ansatte har en sentral posisjon.

«[ …] (den ansattes navn red.anm.) har skaffet til veie inntekter som han selv har disponert via en tidligere opprettet frivillig forening», skriver kommunen i anmeldelsen.

Avviser noe straffbart

Den ansatte og folkevalgte avviser at han har begått underslag. Han betegner saken som «feilfakturering». 

Han viser til at han har skrevet under en avtale om opphør av arbeidsforhold med kommunen, og han bekrefter at han er kjent med at han har blitt anmeldt av kommunen.

– Jeg stiller meg uforstående til anmeldelsen. Jeg har ikke sett den ennå og vil ikke kommentere saken før jeg vet mer om bakgrunnen for anmeldelsen, sier den tidligere ansatte.

Han får bistand fra advokat Elisabeth Grannes. Hun har følgende kommentar til saken:

– Vi har foreløpig ikke sett noen anmeldelse, men vi kan uansett ikke se at det foreligger noe straffbart fra vår klients side, sier Grannes.

Bekymret for større omfang

Det vises videre i politianmeldelsen at den ansatte er folkevalgt og det pekes på at han har vært med på å vedta å øke kommunale gebyrer, samtidig som han skal ha unndratt inntekter til kommunen. Kommunen mener at den økonomiske utroskapen skal ha pågått i 13 år.

«Det kommunen har avdekket er betydelig, men vi er bekymret for at omfanget er mer enn det som er avdekket», står det i anmeldelsen.

Ordføreren i kommunen sier at det er en personalsak, som er håndtert administrativt.

– Saken har vært i kontrollutvalget og politisk ledelse er orientert om innholdet i kontrollutvalgets behandling. Ut over det har jeg ingen kommentar, uttaler ordføreren til Kommunal Rapport.

Mener det er kalkulert

Kommunen mener at det er snakk om underslag med privat vinning i flere former. I anmeldelsen skriver kommunen at den ansatte skal ha innrømmet underslag. Kommunen mener også at den ansatte og folkevalgte har vært klar over hva han har gjort, og det pekes på at den ansatte har holdt avtalen skjult i 13 år.

«Kommunen opplever at [ …] (den ansattes navn red.anm.) hele veien med overlegg har vært klar over at det han gjør er straffbart og strider med lov», skriver kommunen.

Det vises også til at den ansatte hele tiden har uttalt at han ikke har hatt noen privat vinning. Dette betegner kommunen som lite troverdig.

Tar avstand fra påstanden

Den ansatte reagerer på at det i anmeldelsen står at han skal ha innrømmet underslag. Han betegner det som kommer fram i anmeldelsen som drøy kost med påstander uten belegg.

– Jeg har aldri innrømmet underslag, det er en alvorlig påstand som jeg må ta sterkt avstand fra, sier den ansatte.

I anmeldelsen kommer det fram at den ansatte mener at avtalen han har inngått med den eksterne aktøren har kommet kommunens innbyggere til gode.

Powered by Labrador CMS