Nyheter

Vann- og isskulpturen til Carl Nesjar har stått uten vann og is foran rådhuset i Moss i flere år. Ordføreren håper å finne penger til å få liv i installasjonen igjen.
Vann- og isskulpturen til Carl Nesjar har stått uten vann og is foran rådhuset i Moss i flere år. Ordføreren håper å finne penger til å få liv i installasjonen igjen.

Byens stolthet rammet av flere diagnoser

– Den er utrolig vakker når det er lys i den, sier ordfører Simen Nord i Moss. Men penger og global oppvarming setter kjepper i hjulene for vann- og isskulpturen foran rådhuset.

Publisert Sist oppdatert

«Installasjonen står for tiden uten vann i påvente av en større renovasjon»,  står det skrevet om den tørrlagte fontenen foran rådhuset i Moss kommunes kunstdatabase.

Da den fungerte, utmerket den seg med «et mangfoldig spill av farger mot sollyset», ifølge databasen. Men det er flere år siden.

– Det er alltid noen som spør hva som skal skje med installasjonen, sier ordfører Simen Nord (H), da også Kommunal Rapport spør.

Isskulptur uten is

Vann- og isskulpturen ble i sin tid laget av kunstneren Carl Nesjar. Den sveisede skulpturen i rør og pleksiglass ble gitt i gave fra Biørn Biørnstads legat til kommunen i 1980.

Årsaken til at den har stått uten vann i flere år, er at den trenger en relativt omfattende restaurering. Ifølge ordføreren er mye av skulpturen i god stand, men rørsystemet må byttes.

Dette koster penger – kanskje rundt 7 millioner kroner.

Men ikke bare det. Om vinteren skulle skulpturen også være en isskulptur, noe som den globale oppvarmingen setter kjepper i hjulene for. 

– Det kunstneriske uttrykket får man sjeldnere når det ikke er så kaldt lenger, sier ordføreren.

– En stolthet

Datteren til kunstneren, Gro Nesjar Greve, har kontaktet kommunen og uttrykt frustrasjon over behandlingen av kunsten. Ifølge ordføreren har de nå blitt enige om å lage en oversikt over hva som er avtalt skriftlig tidligere, og hva som må utbedres.

– Det er vanskelig å si når det blir lys og vann igjen – det handler om penger. Men det er mulig å gjøre det raskt hvis pengene først er der. Vi må finne smarte måter rundt investeringer og driftskostnader, sier ordføreren, som husker godt da fontenen fungerte.

– Den er utrolig vakker når det er lys i den. Den er en stolthet for byen.

Larvik, Nesjars hjemby, hadde også en problemfontene signert ham. I fjor kom en rekonstruert kopi av den på plass igjen. Kommunestyret bevilget penger, og midler fra avdeling for park og friområder finansierte rehabilitering av basseng og teknisk anlegg.

Powered by Labrador CMS