Nyheter

Organisasjonene i Danmark har blitt enige om avtaler som vil endre dansk landskap og arealbruk i årtier framover.
Organisasjonene i Danmark har blitt enige om avtaler som vil endre dansk landskap og arealbruk i årtier framover.

Danskene legger 40 milliarder i potten til arealendring

Det danske landskapet skal endres. En nysignert avtale mellom regjeringen, KL, organisasjoner i landbruk, industri og klima skal få fart på den grønne omstillingen. Kommunene skal stå i spiss.

Publisert Sist oppdatert

Kommunene skal nå få enda mer ansvar for den grønne omstillingen i Danmark. De skal tenke helhet og sikre at målene for klima, natur, biodiversitet og drikkevann blir nådd samtidig som det fortsatt skal være plass til landbruket.

Dette er noen av punktene i en nysignert avtale mellom den danske regjeringen, KL og flere organisasjoner.

Kommunene skal blant annet ha ansvaret for å utarbeide en omstillingsplan senest i 2025.

Omstillingen får et fond på 40 milliarder kroner – tilsvarende 60 milliarder norske kroner – til arbeidet. Danmarks Grønne Arealfond blir fordelt etter behov.

Midlene skal blant annet gå til å plante skog på tidligere dyrket mark, å forbedre vannmiljø og å forvalte våtmarker bedre. Det skal plantes 250.000 hektar ny skog fram mot 2045. Dette tilsvarer arealet til Vestfold, og vel så det.

Det blir også innført en klimaavgift per tonn CO2-utslipp i landbruket. Ifølge Nationen blir Danmark det første landet i verden som innfører en slik klimaavgift.

– Det er KL, regjeringen, Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Metal, Dansk Industri, Fødevareforbundet NNF og Landbrug & Fødevarer som står bak den historiske avtalen.

– Fordi vi nå står sammen alle parter, har vi svarene på å løse mange av de utfordringer klima og vannmiljø står overfor, og som det har vært vanskelig å løse hver for seg. Det blir lagt opp til store forandringer av vårt land og avtalen vil endre de danske areal i årtier framover, sier Martin Damm (V) i en pressemelding. Han er mangeårig borgermester og formann i KL, KS’ danske søster.

Powered by Labrador CMS