Nyheter

– Jeg er veldig fornøyd med lønna, sier Kristine Hernes, daglig leder i KS-Konsulent AS.
– Jeg er veldig fornøyd med lønna, sier Kristine Hernes, daglig leder i KS-Konsulent AS.

Datter-direktør tjente mer enn KS-direktøren

Kommuneforlaget er størst, og Kommunenes Hus gir størst overskudd av KS' datterselskaper. Men det er KS-Konsulents daglige leder som fikk den høyeste lønna.

Publisert Sist oppdatert

Kristine Hernes tiltrådte som daglig leder i KS-Konsulent i 2020, og har avtale om både grunnlønn og resultatlønn. Det resulterte i fjor i en samlet lønn på 2.029.000 kroner, viser selskapets årsregnskap for 2022. 

Det er 94.000 kroner mer enn hva administrerende direktør Lasse Hanssen i KS fikk utbetalt, ifølge morselskapets årsregnskap.

– Jeg er veldig fornøyd med lønna. Men jeg har ikke høyere lønn enn Hanssen. Styret har en klar policy på det, sier Hernes til Kommunal Rapport.

Hun forklarer at lønnen oppført i regnskapet består av en grunnlønn for 2022 og utbetalt resultatlønn for 2021 inkludert feriepenger. Grunnlønnen for 2022 var på 12 G (G = folketrygdens grunnbeløp, som i 2022 utgjorde 111.477 kroner), det vil si 1.337.724 kroner.

«Daglig leder har en grunnlønn (12G). I tillegg har daglig leder resultatlønn som styret fastsetter etterskuddsvis etter en helhetlig vurdering av daglige leders samlede bidrag for å nå resultater på kort og lang sikt», heter det i en note til regnskapet.

– Vekststrategi

KS-Konsulent hadde i 2022 et årsresultat på 1,8 millioner kroner, mot 2,2 millioner kroner året før. 

– Vi er godt fornøyde med resultatet, selv om det er noe lavere enn tidligere. Vi har en vekststrategi og bygger ytterligere kompetanse. Vi rekrutterer flere nye medarbeidere som er på vei inn i markedet som rådgivere for kommunene, sier Hernes.

Hun er den eneste av direktørene i KS-konsernet som har avtale om resultatlønn. 

«KS har ingen avtale om bonus eller etterlønn for administrerende direktør», står det i en note til årsregnskapet i morsselskapet. 

Samme formulering finnes i årsregnskapene til nesten alle de andre KS-selskapene. I Kommunal Rapports årsregnskap står det at «Adm.dir. har ikke bonusavtale for kommende år eller avtale om etterlønn».

I regnskapet for Felles kommunal journal interim, som er under avvikling, er det ingen opplysninger om direktørlønn. 

Eiendom god butikk

KS-leder Gunn Marit Helgesen er generalforsamling for alle KS' datterselskaper og vedtok deres respektive årsregnskaper 4. mai. (Se utvalgte regnskapstall for selskapene i grafikken over.)

Samlet gikk de seks selskapene med et overskudd på 19,4 millioner kroner, mot 12,6 millioner kroner året før. Det aller meste av overskuddet er det eiendomsselskapet Kommunenes Hus AS som står for.

Selskapet med tre ansatte gikk med nær 12 millioner kroner i overskudd i fjor, tross et relativt stort tap i finansmarkedet. Kommunenes Hus er også det av KS-døtrene som avgir klart mest i konsernbidrag: 8,6 millioner kroner.

Av KS-selskapene var det KS-Agenda KS som forbedret sitt resultat mest, fra 0,5 millioner kroner i 2021 til 5,1 millioner kroner i 2022. 

Med 43 ansatte og en omsetning på 80,6 millioner kroner er KF (Kommuneforlaget) klart størst i søskenflokken. Både dette selskapet, og Kommunal Rapport, gikk med underskudd i 2021, men kom ut på plussiden i fjor.

Kommunal Rapports journalist er ansatterepresentant i styret i Kommunal Rapport fra 4. mai, samme dag som selskapets årsregnskap for 2022 ble vedtatt av generalforsamlingen.

Powered by Labrador CMS