Frosta der en tidligere kommuneoverlege er tiltalt for å ha voldtatt 88 av sine pasienter. Rettssaken mot legen starter 5. november i Trøndelag tingrett. Det er satt av 16 uker til saken.

Den tidligere kommuneoverlegen i Frosta erkjenner straffskyld for deler av tiltalen

Kommuneoverlegen som er tiltalt for en rekke voldtekter og misbruk av sin stilling, har erkjent straffskyld i avhør for deler av tiltalen.

– Det er nå gjennomført avhør av vår klient hvor han har erkjent straffskyld for tre tilfeller av voldtekt fordi fornærmede i rettslig forstand har vært ute av stand til å motsette seg handlingen, skriver kommuneoverlegens forsvarer, advokat Erlend Hjulstad Nilsen, i en epost til NTB.

– Videre har han erkjent til sammen 40 tilfeller av misbruk av stilling til å oppnå seksuell omgang, skriver Nilsen videre.

Arne Bye er tiltalt for ulike grader av seksuelle overgrep og misbruk av stillingen som lege i Frosta mot totalt 95 kvinner, 88 av dem for voldtekt, i perioden 2004 til 2022.

Flere forhold langt tilbake i tid

Flere av forholdene hans klient har forklart seg om, ligger langt tilbake i tid, sier Nilsen.

– Av den grunn har det forut for avhør vært nødvendig å gjennomgå et svært omfattende bevismateriale. Det er årsaken til at det først på nåværende tidspunkt er avgitt forklaring i enkeltsaker, legger han til.

Politiet startet etterforskning i august 2022 etter å ha blitt varslet av Statens helsetilsyn om mulige straffbare forhold.

Det første varslet mot Bye kom i 2006, men den gang endte det med en advarsel. Ytterligere varsler kom i 2017 og 2021, hvorav det siste førte til at Helsetilsynet anmeldte legen.

Skal ha filmet pasienter

Politiet har beslaglagt over 6000 timer med videomateriale i saken. Kvinnelige pasienter skal ha blitt filmet under gynekologiske undersøkelser på legekontoret.

Ordføreren i kommunen med litt over 2600 innbyggere sier han kjenner både den tiltalte legen og flere av de fornærmede. Han er sterkt berørt av saken.

– Jeg legger ikke skjul på at det er krevende og vanskelig for mange, sa ordfører Frode Revhaug (H) til NTB i september.

Derfor identifiserer Kommunal Rapport Arne Bye

Tidligere kommuneoverlege og fastlege Arne Bye er tiltalt for kriminelle handlinger mot 95 kvinner. Han er tiltalt for voldtekt mot 88 av dem. 

Ved identifisering i kriminalsaker, må mediene veie offentlighetens informasjonsbehov opp mot belastningen det vil ha for den som omtales. Identifisering i denne saken vil være til belastning både for Arne Bye og for hans pårørende.

Arne Bye har vært fastlege og kommuneoverlege i Frosta kommune i en årrekke.

Forholdene han er tiltalt for, skal ha skjedd i kraft av stillingen som en betrodd lege. Tiltalen beskriver svært alvorlige forhold, og de skal ha pågått over lang tid. Som kommuneoverlege har Bye hatt betydelig innflytelse og nytt stor tillit blant Frostas innbyggere. Konsekvensene for lokalsamfunnet er store.

Han har ikke erkjent straffskyld.

Kommunal Rapport vurderer at alvorlighetsgraden, omfanget og maktforholdet i saken, tilsier at identifisering av tiltalte er riktig.

Powered by Labrador CMS