Kommunestyremøte i Kragerø februar 2024. To rekker av politikere ved langbord, vendt mot ordførerbenken.
Kommunestyret i Kragerø ble tvunget til å vedta nytt budsjett og økonomiplan i juni, etter at Statsforvalteren opphevet det gamle. Nå har Statsforvalteren viftet med pekefingeren til formannskapet, etter at merforbruket fortsetter.

Statsforvalteren til politikerne i Kragerø:

– Dere har ikke kontroll over økonomien

Merforbruket i Kragerø kan ende på 81 millioner i år, viser fersk prognose. Nå er kommunedirektøren sykmeldt.

Publisert

Tirsdag måtte formannskapet i Kragerø stå skolerett overfor fungerende statsforvalter Fred-Ivar Syrstad. Til tross for at Statsforvalteren opphevet budsjettet og økonomiplanen i vår og at kommunen ble meldt inn i Robek på forsommeren, har merforbruket fortsatt.

Ved utgangen av juli tilsier prognosen at Kragerø kan ende med et merforbruk på inntil 81 millioner kroner i år. Det er mer enn i fjor, da driften endte med 70 millioner i underskudd.

– I mars sa vi til kommunestyret at blødningen måtte stanses. Det kan se ut til at kommunekassen har blødd mer enn noen gang. Merforbruket per juli er svært høyt. Også høyere enn på samme tid i fjor. Så vidt vi kan se, er det overforbruk på alle sektorer, sa Syrstad til formannskapet.

Neppe tilstrekkelig

27. juni vedtok kommunestyret nytt budsjett og økonomiplan. Det nye budsjettet innebærer en lang rekke tiltak, deriblant reduserte vikarutgifter til leger, færre lærere og miljøterapeuter og stengning av kommunale barnehager hele juli.

Umiddelbart etter vedtaket krevde representantene fra Frp, Høyre, KrF og INP lovlighetskontroll av økonomiplanen, begrunnet i at langtidsbudsjettet hadde urealistiske forutsetninger. Til formannskapet opplyste Statsforvalteren at de tenker konkludere i lovlighetskontrollen i løpet av denne uka.

– Slik vi ser det, har Kragerø kommune ikke kontroll over økonomien per nå. Vi spør oss om vedtaket i juni er tilstrekkelig til å stanse overforbruket og i tillegg dekke inn merforbruket for første halvår. Det er en god begynnelse. Basert på de tallene vi har fått per juli, er det svært vanskelig å se at vedtaket er tilstrekkelig, sa Syrstad.

– Ingen vil redde dere

Statsforvalteren anerkjente at Kragerø er en lavinntektskommune, men pekte på at det finnes flere slike i Vestfold og Telemark. Han pekte på at det ikke er noen grunn til at Kragerø skal klare seg dårligere enn de andre kommunene.

Oppskriften var enkel: Få løpende oversikt over økonomien, få budsjettdisiplin i alle deler av virksomheten og så må kommunestyret forholde seg til de inntektene kommunen har.

– Det er ingen som kommer og redder dere. Ikke staten heller. Dere må selv rydde opp, formante Syrstad.

Ordfører Charlotte Therkelsen (R) sier til Kommunal Rapport at Statsforvalterens pekefinger ikke kom uventet.

– Vi har sett de økonomiske prognosene og sett at det ikke er enkelt å få den kontrollen vi burde hatt. Jeg forstår godt at han sier fra. Det er helt prekært å få gjennomført de tiltakene vi allerede har vedtatt, for at vi ikke skal havne enda mer ut i uføret, sier Therkelsen.

Hun legger til at det ikke er så rart at effekten av innsparingstiltakene som ble vedtatt i slutten av juni, ikke har synlig effekt på tallene for juli.

– Det som gjelder nå, er budsjettdisiplin i alle deler av kommunen. Det er det som skal til nå, når det er fire måneder igjen av året, sier Therkelsen.

Sist torsdag fikk ordføreren beskjed om at kommunedirektør Dag Willien Eriksen er sykmeldt i én måned. Torsdag konstituerer kommunestyret kommunalsjefen for oppvekst, Marianne Stærk Gurrich, som kommunedirektør i Eriksens fravær.

Powered by Labrador CMS