Områdedirektør Helge Eide for samfunn, velferd og demokrati i KS er sterkt kritisk til SOTE-reformen i Finland.

Samhandling: 

Derfor vil ikke Helge Eide gjøre som Finland

Finland slo i fjor sammen primærhelsetjenesten, spesialisthelsetjenesten og sosialtjenesten. Det synes Helge Eide er en «ualminnelig dårlig» idé. 

Publisert Sist oppdatert

ARENDAL

– Hvis man tror at samhandlingsutfordringer forsvinner med å plassere alle organer alt i ett nivå, så er man naiv.

Det var områdedirektør Helge Eide i KS sitt klare svar på spørsmålet «Hvordan kan vi motarbeide ulikhet i helse? Se til Finland» i debatten som EHIN og Tietoevry arrangerte i Arendal onsdag. 

I 2023 innførte Finland SOTE-reformen, der primærhelsetjenesten, spesialisthelsetjenesten og sosialtjenesten ble samorganisert. Reformen omfattet 309 kommuner.

Finland fikk 21 regioner, og staten finansierer alle tjenestene. Målet er et det skal være lik kvalitet i helse- og sosialtjenesten uavhengig av sosioøkonomisk bakgrunn og bosted.

Eide: – Ingen løsning

SOTE-reformen

  • En del av utgangspunktet for den nye organiseringen var data som viste store ulikheter mellom regionene i Finland. 
  • Hovedstadsregionen hadde oppmerksomhet på tjenesteutvikling, forskning og innovasjon. 
  • Regioner og kommuner med lavere befolkningstall og spredt bosetning hadde ikke de samme mulighetene.

Helsepersonellkommisjonen forslo i fjor å undersøke om norske kommunale og statlige helsetjenester bør slås sammen til ett nivå. Daværende helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) slo kjapt ned forslaget

Nylig viste den nye perspektivmeldingen fast at helse- og omsorgssektoren trenger over 180.000 flere ansatte fram mot 2060. Eide la ikke skjul på at helsetjenestene er under press.

– Det er betydelig samhandlingsutfordringer både digitalt og faglig mellom spesialisthelsetjenesten og kommuner, innad i kommuner og mellom kommuner. Men de forsvinner ikke med en omorganisering, sa Eide.

Områdedirektøren påpekte at en sammenslåing av nivåene i helsesektoren vil være svært krevende.

- Utviklingskraften vil bli sugd ut av både sykehus og kommuner i flere år. Helsedepartementet vil ikke gjøre annet enn å legge til rette.  Sammenslåing er en ualminnelig dårlig idé. Mine finske kolleger er så langt heller ikke positive til resultatene der, sa Eide.

Dansk reform

 Eide påpekte at man i Norge kan ha mer å lære av Danmark og Sverige. Et politisk flertall i Danmark ble nylig enige om et eldreforlik. Den innebærer 1 milliard danske kroner ekstra årlig og økt frihet for brukere og ansatte.

 – Sverige kommer også med en reform snart. Vi må se på andre land så vel som Finland. Vi står ikke på et startpunkt i Norge heller. Vi har en samlet offentlig digitaliseringsstrategi, og vi har et felles målbilde. Regjeringen vedtok også nylig en helse og samhandlingsplan. Vi har strukturer på plass, sa han. 

Samhandlingspott til Nord-Norge

Mer samarbeid mellom kommunene og spesialisthelsetjenesten er hovedbudskapet i helse og samhandlinsgplanen. 

Ett konkret tiltak er en ny samhandlingspott på 40 millioner kroner i Nord-Norge.  Potten skal gå til tiltak og prosjekter som kan styrke samhandlingen mellom spesialisthelsetjenesten og kommunene som hører til Helse Nord. 

Visepresident Nils Kristian Klev i Legeforeningen (t.v.), leder Hanne Støre Valeur i Tietoevry Care Norway, departementsråd Cathrine M. Lofthus i Helse- og omsorgsdepartementet og områdedirektør Helge Eide i KS deltok i debatten..
Powered by Labrador CMS