Nyheter

Fra 3. juli kan alle innbyggerne i Stavanger kjøre gratis med buss, tog og ferje. Men først må de registrere seg.
Fra 3. juli kan alle innbyggerne i Stavanger kjøre gratis med buss, tog og ferje. Men først må de registrere seg.

Disse sommerkampanjene skal lokke flere til å ta bussen

Det er større pågang enn forventet for å registrere seg for gratisbiletter med kollektivtrafikken i Stavanger. I Innlandet lokkes folk til å ta bussen for en 10-er.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag denne uken startet Stavanger kommune registreringen av de som ønsker å benytte seg av gratistilbudet på kollektivreiser i Stavanger. Fra 3. juli trenger de ikke betale noe med buss, tog og båt på Nord-Jæren.

I løpet av første dag hadde over 11.000 innbyggere registrert seg. 

– Pågangen har vært større enn forventet og tilbakemeldingene så langt positive, sier direktør for bymiljø og utbygging Leidulf Skjørstad.

I hele juli kan busspassasjerer i Innlandet kjøre buss for en 10-er. Dette er en kampanje for å hente folk tilbake på bussen etter pandemien – og helst få enda flere til å ta bussen. Kampanjen ses på som et omdømmebyggende tiltak.

– Håpet er at dette fører til at flere tester bussen og velger den til andre reiser utover høsten, sier enhetsleder for salg og marked i Innlandstrafikk, Stine Fredriksen.

Koster 200 mill.

Stavanger er spent på hvor mange nye kollektivbrukere det blir på grunn av gratistilbudet.

– Vi er tilfreds med at vi kan få dette på plass i en rolig sommermåned slik at vi er trygge på at alt fungerer når trafikken vil øke i løpet av august.

Kommunedirektør Per Kristian Vareide skrev i et notat til formannskapet for et par uker siden at gratistilbudet kan innføres som en kampanje. Den skal avsluttes før utgangen av året, ifølge Stavanger Aftenblad.

Kostnaden for kampanjen er ventet å havne i 200-millioners-klassen.

Det var partiene Ap, Folkets Parti, MDG, SV, Rødt og Sp som fremmet forslaget i kommunestyret. Forslaget ble vedtatt med 42 av 67 stemmer.

– Mange i kommunen har jobbet tidlig og seint for å få en løsning på plass. Nå er vi trygge på at vi har en fungerende løsning klar til 3. juli, sier direktør Leidulf Skjørestad.

Tapte inntekter

Buss for en 10-er gjelder på alle enkeltbiletter i Innlandet.

Men selv om flere kommer til å ta bussen, er det ikke penger å hente på kampanjen.

– Selv med god økning i antall reisende vil denne typen kampanje medføre tapte billettinntekter. I 2021 fikk Innlandstrafikk tilført fem millioner kroner fra politikerne. I 2023 vil et eventuelt tap dekkes av fond. Kampanjen ses på som et viktig omdømmebyggende tiltak, sier Fredriksen.

Så langt i år har fire prosent flere tatt bussen i Innlandet enn i før-koronaåret 2019.

– Vi håper at buss for en 10-er vil forsterke dette ytterligere, sier Fredriksen.

Også i nord er det mulig å ta bussen for en rimeligere penge i sommer.

I Troms og Finnmark kan man farte fylket rundt i sju dager for under 1.000 kroner i sommer. Billetten gjelder for busser og hurtigbåter som drives av Snelandia og Troms fylkestrafikk.

Powered by Labrador CMS