Nyheter

Ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) i Bærum mener regjeringens forslag til inntektssystem vil få smertefulle konsekvenser for innbyggerne hvis det blir vedtatt.
Ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) i Bærum mener regjeringens forslag til inntektssystem vil få smertefulle konsekvenser for innbyggerne hvis det blir vedtatt.

– Dramatisk for Bærum

Ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) i Bærum er ikke i tvil om at det nye inntektssystemet vil få store konsekvenser for innbyggerne.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er dramatisk og langt verre enn ventet, sier ordfører Lisbeth Hammer Krog (H) i Bærum.

Tirsdag la regjeringen fram sitt forslag til nytt inntektssystem for kommunene. Bærum, sammen med Oslo og Asker, er de kommunene som vil tape aller mest på endringene i det nye inntektssystemet.

Bærum vil tape over 484 millioner kroner årlig, mens Oslo vil tape over 451 millioner kroner årlig.

– Det betyr at vi har en regjering som bidrar til kutt i tjenestene til innbyggerne. Dette vil få konsekvenser både for skole, helse og omsorg, sier Krog.

– Smører tynt ut

Etter at tallene ble lagt fram, har Krog benyttet anledningen til å snakke med ordførerkolleger i mindre kommuner. Hun har selv vært varaordfører i Stor-Elvdal og mener selv at hun kjenner distriktet godt.

– Regjeringen tar fra noen få skattesterke kommuner og smører tynt ut. Flere jeg har snakket med mener at prisveksten vil spise opp overføringen, sier Krog.

Hun minner samtidig om at Bærum bidrar raust inn i inntektsutjevningen allerede.

– Vi bidrar med 2,11 milliarder kroner av totalt 13 milliarder, sier Krog.

Bærum har i dag rundt 130.000 innbyggere. Ifølge ordføreren skorter det ikke på problemer også her.

– Det er klart at utfordringsbildet er stort i store byer og randkommuner, blant annet med ungdomsvold, sier hun.

Hun legger til at det også koster i slike kommuner, og viser til at en tomt i Bærum fort vil koste minst 12 millioner kroner.

Mindre klimainnsats

Bærum-ordføreren tar også opp noe hun mener har fått for lite oppmerksomhet i debatten rundt inntektssystemet: Klima og miljø.

– Ved bygging av nye bygg så går kommuner som Bærum foran for å bygge miljøvennlig og redusere utslipp. Vi kan tillate oss dette. Regjeringens forslag blir en hån mot klima- og miljøsatsingen vår.

Hun benytter samtidig anledningen til å minne regjeringen om at det er valg neste år.

– Først ble E18 stoppet, nå dette. Innbyggerne kommer til å merke seg dette, sier Krog.

– Urovekkende

Asker kommune vil tape over 256 millioner kroner på det nye inntektssystemet.

– Vi kan allerede nå fastslå at dette er svært alvorlig for Asker. Det vil få store konsekvenser for kommuneøkonomien, og dermed innbyggere, tjenestetilbud og ansatte, sier ordfører Lene Conradi (H).

Ifølge Conradi er et tap på 256 millioner kroner langt mer enn det Asker ble forespeilet i Inntektssystemutvalgets forslag til inntektssystem i 2022. Utvalgets anbefaling var en reduksjon i inntekter på 55 millioner kroner.

– Det sier seg selv at denne dramatiske økningen i tapte inntekter, er urovekkende, sier hun.

Etterlyser friske midler

Også Asker-ordføreren frykter at det er innbyggerne som får svi.

Ordfører Lene Conradi (H) i Asker er kritisk til at regjeringen har valgt å se bort fra utjevning av deler av kraft og havbruksinntektene i fordelingsregnestykket.

– Vi mener systemet, slik regjeringen nå legger opp til, ikke blir rettferdig, og rammer enkelte kommuner svært hardt, og dermed innbyggerne i disse kommunene. Her burde regjeringen i større grad lagt inn friske midler for å sikre de inntektssvake kommunene et bedre økonomisk fundament, sier hun.

Ordføreren legger til at Asker støtter et inntektssystem som bidrar til å fordele ressursene mellom kommunene i hele landet og dermed utjevne forskjeller.

– Vi er likevel svært kritiske til at regjeringen har valgt å se bort fra utjevning av deler av kraft og havbruksinntektene i dette fordelingsregnestykket, sier Conradi.

De fem kommunene Oslo, Bærum, Asker, Stavanger og Bergen står samlet for 90 prosent av bidraget til skatteutjevningsordningen i inntektssystemet.

Powered by Labrador CMS