Mathias Bernander (H) ordfører, Kristiansand kommune, snakker med Ole Tobias Fjermestad (15) (t.v.) og Jesper Torp (15).

Eget tiltak «lokket» Jesper og Ole Tobias til yrkesfag

Ole Tobias Fjermestad (15) og Jesper Torp (15) ante ikke hvilken utdanning de skulle velge da de gikk på ungdomsskolen. Så tok rektoren ved en videregående skole kontakt. 

Publisert Sist oppdatert

ARENDAL

– Det føles mye tryggere å skulle begynne på videregående skole nå, sier Jesper Torp. 

Torsdag begynner han og kameraten Ole Tobias Fjermestad på Tangen videregående skole i Kristiansand. Det er mye takket være rektor Stein Dillevig ved skolen, som fikk en idé da han manglet elever på restaurant og matfaget.

– Det har alltid vært vanskelig å rekruttere elever til dette faget. Vi måtte tenke utenfor boksen for å finne ut hvordan vi kan påvirke ungdommer mest til å velge dette faget, fortalte rektoren på arrangementet «Nytt samarbeid mellom skole og arbeidsliv: Nøkkelen til å få flere unge i arbeid» på Arendalsuka mandag. 

Inviterte ungdomsskoleelever

Resultatet av tenkningen var at Dillevig tok kontakt med Vigvoll ungdomsskole i Kristiansand for å høre om deres elever kunne delta på kurs i restaurant og matfag på hans videregående skole. 

Det kunne de, og slik gikk det til at Ole Tobias og Jesper har vært to av totalt 15 ungdomsskoleelever som har hver uke har lært å lage mat i lokalene på Tangen videregående skole. 

Satser over fem år

I 2021 startet Kristiansand kommune det femårige programmet «Flere i arbeid. » Satsingen er initiert politisk med en ambisjon om å gjøre det enklere for unge å fullføre utdanning og komme i jobb. 

Tettere kontakt med arbeidslivet allerede i ungdomsskolen, og styrket oppfølging i overgang mellom grunnskole og videregående er to tiltak som kan forebygge at unge faller utenfor arbeidslivet.

– Tidlig innsats er veldig viktig og gode overganger er veldig viktig. Overgangen fra ungdomsskole til videregående skole er ganske stor. Plutselig skal man begynne på en ny skole sammen med elever fra hele kommunen og finne sin plass, sa ordfører Mathias Bernander i Kristiansand under paneldebatten. 

Får jobb på Elkem

Kristiansand kommune og Agder fylkeskommune utvider nå tilbudet på Tangen videregående skole. I år skal 15 elever også få prøve seg på bygg og anleggsteknikk. 

Et av målene til programmet i «Flere i arbeid» er å styrke samarbeidet mellom arbeidsliv og skole. Næringslivet, NAV, Agder fylkeskommune og Kristiansand kommune jobber sammen for å finne tiltak og løsninger på tvers av sektorene. 

Fakta

· Flere i arbeid er et tverrfaglig og sektorovergripende program som startet i 2021.

· Målet med programmet er å finne ut hvilke strukturelle grep som best bidrar til å få flere unge til å gjennomføre skole og å finne sin plass i arbeidslivet.

· Kristiansand kommune er programeier, men de leter etter løsninger i tett samarbeid med regionalt næringsliv, Agder fylkeskommune, NAV og Universitetet i Agder.

Ett av tiltakene i «Flere i arbeid» er at unge skal kunne kvalifisere seg eller ta fagbrev i bedriften de jobber i i større grad enn før. Den lokale bedriften Elkem har tatt inn unge gutter som har droppet ut av skolen eller var nær ved å gjøre det. Bedriften har kommet i kontakt med ungdommene via Oppfølgingstjenesten (OT).

Hva så med Jesper og Ole Tobias, vil de være å finne på restauranter eller i kantiner i framtiden?

 –  Ja, sier Ole Tobias. 

– Nei, sier Jesper.

– Det er veldig gøy å lage mat, men jeg skal begynne på informasjonsteknikk og medieproduksjon. Jeg er uansett veldig glad for at jeg fikk prøve meg på restaurant og matfag, nå blir det greit å begynne på videregående, sier han.

 

Powered by Labrador CMS