Kvinne med halvlangt hår og briller, med ordførerkjede. I bakgrunnen trær i høstfarger. Ordfører Ingrid Waagen (Sp).
Ordfører Ingrid Waagen (Sp) i Tingvoll håper å kunne ansette ny kommunedirektør i september.

Elleve vil lede kommune i økonomisk krise

Driften går i minus hver måned, og disposisjonsfondet er tømt. Likevel har elleve søkt om å bli toppleder i Tingvoll.

Publisert

«Den økonomiske situasjonen for kommunen er i en krisemodus.» Slik beskrev kommunedirektør Odd-Arild Bugge i Tingvoll situasjonen i 1. tertialrapport. I 2023 endte Tingvoll med et negativt driftsresultat på 30,8 millioner kroner, ifølge SSB. Det tilsvarer -8 prosent av brutto driftsinntekter.

Merforbruket fortsatte inn i 2024. Nå er disposisjonsfondet tømt, bremsene satt på, og Statsforvalteren i Møre og Romsdal har fått en rynke i pannen.

Utfordringer til tross: 13 personer søkte om å få overta når Bugge går av ved årsskiftet, etter at åremålsperioden er omme. Elleve søkere gjenstår etter at to trakk søknaden.

– Det er både interne og eksterne søkere. Det synes jeg er et veldig godt utgangspunkt. Vi har virkelig fått synliggjort Tingvoll i denne prosessen, og har fått positive tilbakemeldinger fra hele landet som har lagt merke til denne stillingen, men også Tingvoll og Nordmøre, sier ordfører Ingrid Waagen (Sp) i en e-post.

Tre av søkerne jobber allerede i Tingvoll kommune, og bør være kjent med utfordringene: kommunalsjefene Stein Erik Stubmo og Jorid Helen Kamsvåg, samt enhetsleder Åse Bjerke.

50 mill. i driftskreditt

I april var Tingvolls likviditet så svak at kommunen sto i fare for ikke å ha nok penger til å utbetale lønn til ansatte. Kommunedirektøren ba kommunestyret om lov til å ta opp 50 millioner kroner i driftskreditt – og fikk ja. 

I kommunestyret 17. april bekjente Bugge at det var store feil i budsjettet for 2024, ifølge Tidens Krav. I overføringen av tallgrunnlaget for lønn hadde det skjedd en feil, hvilket gjorde at 2024-budsjettet ikke stemte med forbruket. Hver måned gikk lønnsutbetalingene 800.000 kroner i minus, sett i forhold til budsjettet.

Kommunen har tatt flere grep for å bedre situasjonen. Blant annet er økonomisjefen i Averøy leid inn, og bremsene er satt på. Den kommende topplederen går likevel en krevende tid i møte. 

– Vi har planer om å gjøre politiske vedtak som bedrer den økonomiske situasjonen i løpet av høsten. For ny toppleder blir det å følge opp vedtakene og fullføre den jobben som er påbegynt, sier ordfører Waagen.

Hun håper at kommunestyret kan ansette ny toppleder i september.

Disse har søkt

  • Ahmmad Haidar Alhaji (39), saksbehandler, Ringsaker
  • Stein Erik Stubmo (55), kommunalsjef teknisk og næring, Orkland
  • Henrik Dalelid Vedde (50), daglig leder, Sula
  • Frøydis Lindstrøm (56), rådgiver helse og omsorg, Oppdal
  • Eirik Helseth Borlaug (26), sommervikar, Ålesund
  • Jorid Helen Kamsvåg (66), kommunalsjef helse og omsorg, Kristiansund
  • Åse Bjerke (58), enhetsleder, Tingvoll
  • Sigmund Havn (64), plan-, ressurs- og landbrukssjef, Sogndal
  • Ann-Heidi Paulsen Orvik (53), prosessdesign/fasilitator/prosessledelse, Molde
  • Ole Even Kruksve (60), statlig fosterfar, Indre Fosen

To søkere har fått innvilget unntak fra offentlighet på søkerlista. Det er en mann og en kvinne. To personer trakk søknaden før søkerlista ble offentliggjort, da de ikke fikk innvilget unntak fra offentlighet. 

Powered by Labrador CMS