
Enighet på Stortinget om totalberedskap
Det ble tirsdag inngått et forlik om hovedgrepene i regjeringens totalberedskapsmelding, deriblant enighet om å øke antall tjenestepliktige i Sivilforsvaret.
– Vi forsterker noe som vi vet virker, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG.
Sandra Borch (Sp), som har vært saksordfører for totalberedskapsmeldingen, sier Norge er for sårbar dersom vi skulle rammes av kriser eller i verste fall krig.
– I går så vi at store deler av Sør-Europa ble mørklagt da strømmen falt bort i mange timer, det kan også skje i Norge. Da må vi være forberedt. Derfor gikk vi i gang med totalberedskapsmeldingen så fort vi vant valget. Nå får vi gjennomslag for store deler av meldingen, sier Borch.
Her er flere av tiltakene det nå er flertall for:
• Øke antall tjenestepliktige i Sivilforsvaret fra 8.000 til 12.000 over åtte år.
• Oppheve vedtaket om byggestopp av tilfluktsrom fra 1998 og ilegge en plikt til å bygge tilfluktsrom i nye bygg.
• Øke tilskuddet til de frivillige organisasjonene i redningstjenesten med 100 millioner igjennom en opptrappingsplan over 8 år. Det kommer i tillegg til 6 millioner i årets budsjett.
• Ha 50 prosent selvforsyningsgrad innen 2030 og trappe opp beredskapslagring av matkorn for 3 måneder innen 2029.
• Styrke nasjonal kontroll gjennom en ordning med forhåndsgodkjenning for kjøp av visse eiendommer som kan være særlig interessante for trusselaktører.
• Legge fram en langtidsplan for sivil beredskap, herunder politiet, og starte arbeidet i 2025.
• Lovfeste beredskapsråd i alle kommuner, regioner og kritiske samfunnsområder, hvor beredskapsaktører, frivillighet og næringsliv sammen skal forebygge, øve og håndtere kriser.
Forslagene blir debattert i stortinget tirsdag 6. mai.
(©NTB)