Nyheter

Installasjon av solceller, samt etterisolering og utskifting av vinduer, er de tiltakene de fleste kommunene ønsker å gjennomføre.
Installasjon av solceller, samt etterisolering og utskifting av vinduer, er de tiltakene de fleste kommunene ønsker å gjennomføre.

Enøk-pott ble tømt på én dag

Husbankens 100 millioner kroners pott for tilskudd til enøktiltak i sykehjem og omsorgsboliger gikk raskt tom. Men til tiltak i kommunale utleieboliger er det penger igjen.

Publisert Sist oppdatert

Husbanken har i år 300 millioner kroner til fordeling til energitiltak i sykehjem, omsorgsboliger og kommunale utleieboliger.

I år er potten delt i to. 200 millioner skal gå til kommunale utleieboliger, 100 millioner til sykehjem og omsorgsboliger.

Den minste potten gikk tom først. Der summerer søknadene seg til nesten 185 millioner kroner.

Til utleieboliger er det søkt om 134,5 millioner kroner, og her er det altså fortsatt mulig å søke om penger. Målet med tilskuddet er at leietakerne skal få lavere energiutgifter, og at bygget de bor i, blir permanent forbedret.

76 kommuner har søkt

Til sammen har 76 kommuner søkt om støtte til energitiltak i år, opplyser kommunikasjonsdirektør Are Martin Sauren i Husbanken. Flere har søkt om tilskudd fra begge pottene.

I år som i fjor er etterisolering, utskifting av vinduer og installasjon av solceller de tiltakene flest ønsker å gjennomføre.

Søknadene behandles etter først-til-mølla-prinsippet. Tilskuddet kan utgjøre inntil 50 prosent av kostnadene. Det er et krav at tiltakene skal ferdigstilles slik at pengene kan utbetales innen et år etter at tilsagnet er gitt.

Sparte 11 TWh i fjor

I 2023, da det først ble åpnet for at kommuner kunne søke støtte til energitiltak i utleieboliger, omsorgsboliger og sykehjem gjennom Husbanken, ble det gitt tilsagn for hele rammen på 264 millioner kroner.

Til sammen ble over 700 ordinære utleieboliger og 800 omsorgsboliger oppgradert, samt sykehjem som omfattet nær 2.100 plasser.

Den totale estimerte energibesparelsen ble på nesten 11 millioner kilowattimer, ifølge Husbankens årsmelding.

Powered by Labrador CMS