Nyheter

Geir Vinsand mener departementet må ta grep.
Geir Vinsand mener departementet må ta grep.

Etterlyser grep for øykommunene: – Proppen sitter på toppen

Kommuneekspert Geir Vinsand mener det er kritikkverdig at Kommunaldepartementet ikke har utviklet en øykommuneforvaltning.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg mener det haster med å få avklart langsiktige rammebetingelser for bosetting og tjenesteproduksjon på øyene.

Det sier kommuneekspert Geir Vinsand i NIVI analyse. Han har på oppdrag for statsforvalteren i Nordland skrevet en rapport om anbefalt interkommunalt samarbeid og muligheter for forsterket øykommuneforvaltning for Værøy, Røst og Træna. Han skriver til Kommunal Rapport:

–  Det finnes ingen andre distriktskommuner i Norge med en så interessant historie og så store muligheter for en positiv og svært lønnsom samfunnsutvikling. Det er kritikkverdig at Norge ikke har utviklet en øykommuneforvaltning som er tilpasset de åpenbart ufrivillige små, som i dette tilfellet dreier seg om tre internasjonale ikonkommuner.

Klare for omstilling

Vinsand er kritisk til at Kommunaldepartementet har prioritert Holtålen og Rindal, sammen med 33 andre distriktskommuner, som nasjonale piloter for utprøving av nye distriktspolitiske tiltak. Nordland med sine 41 kommuner har ingen nasjonale piloter.

Vinsand skriver videre:

– Det jobbes altfor tregt med fremtidsrettet kommuneinnovasjon i Kommunal- og distriktsdepartementet, som er kritisk viktig for de mest sårbare kommunene i Nordland og Finnmark. Kommunestyrene er klare for omstilling. Proppen sitter for tiden på toppen.

Han er også opptatt av at verdiskapingen på disse tre øyene med rundt 1.500 innbyggere til sammen er på mellom en og to milliarder. Den kunne økes mye mer med stabile tjenester og varige samarbeid.

Stor omsorg for øykommunene

Kommunal Rapport har konfrontert Kommunal- og distriktsdepartementet med Vinsands uttalelser. Statssekretær Ole Gustav Narud (Sp) mener det er gledelig at Vinsand viser så stor omsorg for øykommunene, men at en politikk for å bevare bosetting i Distrikts-Norge ikke kan basere seg på en enkeltperson sine egne oppfatninger.

Han sier det er riktig at disse øysamfunnene har verdier som på mange måter er unike og sikkert også økonomisk verdifulle. 

– Det er svært mange lokalsamfunn som kan karakteriseres på samme måte, selv om de ikke er øyer, påpeker han.

Verdiskaping

– Distriktsnæringsutvalget har dokumentert at det skjer en betydelig verdiskapning i de minst sentrale kommunene i landet og at distriktsnæringslivet har en høyere eksportverdi enn i resten av landet. Distriktspolitikken er slik sett både næringspolitikk og i nordområdene også sikkerhetspolitikk, sier Narud.

Statssekretær Ole Gustav Narud (Sp) i Kommunal- og distriktsdepartementet

Narud sier at det i mange distriktskommuner bor mennesker som har krav på velferdstjenester fra kommunen. Det kan være eldre mennesker som trenger eldreomsorg selv om barna har flyttet til sentrale strøk. 

– Gjennom inntektssystemet bidrar de som har flyttet ut til at de som bor i distriktene alle får del i velferden. Store kommuner med lavt folketall klarer også å utvikle nye løsninger på de utfordringene de står oppe i uten at kommunene må tvinges til å slå seg sammen, sier statssekretæren.

– Vinsand er dessverre ensidig opptatt av kommunesammenslåing, men vil altså bevare «øy-kommunene». Det er da noe, sier Narud.

Powered by Labrador CMS