Svein Erik Indbjo er fylkesvaraordfører (Frp) i Rogaland. Det politiske flertallet i fylkeskommunen havnet i krangel med regjeringen om gratis ferjer eller ikke.

Etterlyser statlige penger til grønt kollektivskifte

Fremskrittspartiets fylkesvaraordfører i Rogaland vil gjerne ha grønnere kollektivtransport, men da må regjeringen bidra til teknologiskiftet.

Publisert Sist oppdatert

Folkevalgt

  • Navn: Svein Erik Indbjo (53)
  • Posisjon: Fylkesvaraordfører i Rogaland for Frp.
  • Bakgrunn: Fagarbeider sveiser. Jordbruksskole.
  • Viktigste sak: Å få kommunene til å jobbe tvers av grenser for helhetlig løsninger i regionen vår.

– Er det ikke deilig å kunne tilby rogalendingene gratis ferjer?

– Absolutt. Det er viktig for folk og næringsliv her.

– Grunnen til at jeg spør, er at det politiske flertallet i fylkeskommunen, med Høyre og Frp i spissen, ville innføre betaling for å opprettholde ferje- og hurtigbåttilbudet. Hvor lurt var det når regjeringen hadde lovt gratis ferjer?

– Vi mener det var lurt fordi regjeringen kuttet ganske mye i samferdselsmidlene til fylkeskommunen. Vi fant ut at betaling for bil på ferjer ville opprettholde hurtigbåttilbudet på en god måte. Et godt rutetilbud er viktigere enn gratis ferjer.

– Dere la dere ut med Sp og regjeringen. Staten truet med å trekke tilbake 9,2 millioner kroner. Hvordan opplevde dere det?

– Som et veldig press, mer eller mindre som en trussel. Det var en ubehagelig situasjon å stå i. Nå håper jeg ting ordner seg og vi får beholde midlene.

– Hvordan blir rutetilbudet nå?

– Vi vet ikke foreløpig hvordan rutetilbudet blir, men i og med at vi mangler 15 millioner for å få budsjettet til å gå opp, er det ikke unaturlig at det vil bli kutt i rutetilbudet. Det var det vi ville prøve å unngå med vår løsning.

– Og nå vil dere at staten skal hjelpe til med å redusere bompengebelastningen for Ryfast. Trafikkgrunnlaget er lavt. Det tar lang tid å betale ned strekningen. Burde den da vært bygd?

– Dette ble vedtatt lenge før min tid. Innbyggere og næringsliv er fornøyde, men høy pris er blitt et tema. Det er Norges dyreste bompengepakke. Nå forhandler vi med staten om en minnelig løsning. Hvis vi graver dypt nok, fins nok både midler og politisk vilje.

– Frp vil legge ned fylkeskommunen, men klarte det ikke selv om dere satt i regjering med Høyre i mange år. Si noe pent om fylkeskommunen likevel.

– Jeg har mye pent å si om den og ikke minst alle de flinke medarbeiderne som står på for å gjøre Rogaland til et enda bedre fylke. Men Solberg-regjeringen satte i gang et reformarbeid, hadde vi fått større kommuner, hadde det vært lettere å legge ned fylkene.

– Hvilke ambisjoner har du som ledende fylkespolitiker på vegne av Rogaland?

– Å få kommunene til å snakke mer sammen og avklare saker med hverandre og fylket. I dag er det for fragmentert. Jeg kunne tenkt meg flere møtepunkter for avklaringer av plan- og arealsaker.

– Du har en variert yrkesbakgrunn, sveiser og vaktmester blant annet. Hva betyr det i ditt politiske arbeid?

– Det er en fordel med en variert bakgrunn og å ha vært yrkesaktiv med fagbrev og som fagarbeider, både når jeg snakker med vanlige folk og skal ta avgjørelser.

– Hva ville du gjort hvis du fikk være kommunalminister for en dag?

– Innfridd løftet fra denne – og forrige – regjering om å bidra med penger til det grønne skiftet i samferdselssektoren. Det koster mye å investere i utslippsnøytral teknologi. Vi skal legge ut det største kollektivanbudet i Norge. Det spørs om vi har råd til det uten staten med på laget.

Powered by Labrador CMS