Nyheter

Innbyggerinvolvering er arbeidskrevende, sier professor Sveinung Arnesen.
Innbyggerinvolvering er arbeidskrevende, sier professor Sveinung Arnesen.

Forsøksevaluering: – Medvirkning må ikke være spill for galleriet

Sju kommuner har testet ut medvirkning av borgerne mellom valg. – God involvering kan gi økt legitimitet til beslutninger, sier professor Sveinung Arnesen, som har evaluert forsøket.

Publisert Sist oppdatert

Det er Bergen, Gjøvik, Suldal, Bodø, Vadsø, Lørenskog og Sunnfjord som i to år har vært med i et statlig prosjekt for å styrke deltakelse mellom valgene. Forsøket er evaluert av et forskermiljø hos NORCE i Bergen, og professor Sveinung Arnesen, i samarbeid med Institutt for samfunnsforskning (ISF). Kommunene har fått 150.000 kroner hver til forsøkene av KRD som også har bestilt rapporten.

– Dette er jo foregangskommuner som er vellykkede på området allerede. Noen jobber på lengre sikt med koordinerende tiltak som Bergen, mens andre som Vadsø ønsker å skape forståelse for upopulære kutt, sier Arnesen.

Arbeidskrevende

Arnesen er opptatt av at medvirkningstiltak må ha et fokus, og at man vet hvem man vil nå.

– Det er ikke gjort i en håndvending å sikre at alle blir hørt. Men det er viktig at de som er med er representative. Det er arbeidskrevende med medvirkning. Innspill må behandles, og alle må få tilbakemelding på hvordan deres innspill blir behandlet, sier Arnesen.

– Det er også viktig å avstemme eller kanskje dempe forventningene til hva man kan få til i forkant.

– Medvirkning må ikke bli et spill for galleriet. Men når det gjøres riktig, kan det øke legitimiteten til beslutninger og hindre støy og fakkeltog i etterkant, påpeker han. Alle kommunene i forsøket vil fortsette å arbeide med medvirkning.

Kommunenes prosjekter

Bergen har samlet og vil dele erfaringer med innbyggerinvolveringstiltak. Forsøket er rettet mot ansatte i kommunen som dermed får en erfaringsbank å øse av. Bergen har prøvd ut mange ulike medvirkningstiltak, samt at de har samlet erfaringer fra andre kommuner. Dette skal bli tilgjengelig for alle.

Bodø skal utvikle dialogen mellom innbyggerne og kommunen. Målet er at det skal være enkelt for kommunens innbyggere å komme med innspill på saker som fremmes og enkelt for de folkevalgte å få tilgang til innbyggernes synspunkter. Prosjektet heter Stimulab og er et samarbeid mellom Digitaliseringsdirektoriatet (DigDir) og Design og Arkitektur Norge. Men det er for tidlig å se resultater, mener kommunen.

Gjøvik har utforsket nye samarbeidsmetoder gjennom bylab, og de fleste er fornøyd med bylab. Nye former for medvirkning er tatt i bruk, og innbyggernes innspill når fram til politikerne. Innbyggerne ser også konkrete resultater, gjennom små delprosjektene. Samtidig blir det påpekt at de større stedsutviklingsprosjektene langt fra er ferdig, og at det er for tidlig å si om resultatet lever opp til de forventningene som er skapt gjennom medvirkningstiltakene.

Et mål var å øke valgdeltakelsen på Gjøvik, som er lav. Det har ikke skjedd.

Lørenskog har videreutviklet medvirkningsrådene og gjort politikerne mer tilgjengelige. De har spesielt satset på ungdomsrådet som har fått en sekretærressurs som siler saker og skriver dem i et forståelig språk.

 I Suldal har de videreutviklet grendeutvalgene for å motivere til større engasjement i kommunens ytterkanter.

Sunnfjord jobber nye fysiske og digitale tiltak for innbyggermedvirkning. Også her fokuseres det på nærmiljøutvalg og ungdomsråd som man ønsker å knytte nærmere opp til politikken.

I Vadsø vil de større innbyggerinvolvering i budsjettprosessen med digitale løsninger.

Kommunestyret har vedtatt at de vil endre budsjettprosessene slik at de folkevalgte kan jobbe aktivt sammen med ansatte, brukere, administrasjon og innbyggere for å utarbeide helhetlige løsninger på de langsiktige økonomiske utfordringene. Men i mål er de ikke kommet. Prosessen fortsetter.

Forskerne har følgende konklusjon på prosjektet: 

«De sju kommunene har med sine ulike utgangspunkt gått foran og vist hvordan de tenker og løser medvirkning i praksis. Deres erfaringer – positive så vel som negative – tjener som gode eksempler for andre norske kommuner som ønsker å styrke sitt lokaldemokrati.»

Powered by Labrador CMS