Nyheter

Stortingspolitiker Bård Hoksrud (Frp) vil gjøre det mer attraktivt å jobbe i helsesektoren og kjøper ikke Helsepersonellkommisjonens premisser.
Stortingspolitiker Bård Hoksrud (Frp) vil gjøre det mer attraktivt å jobbe i helsesektoren og kjøper ikke Helsepersonellkommisjonens premisser.

Frp: – Øk grunnbemanningen

Helsepolitisk talsmann Bård Hoksrud i Frp kjøper ikke alle premissene til Helsepersonellkommisjonen.

Publisert Sist oppdatert

Hoksrud mener noen av forslagene er motstridende.

– Kommisjonen sier at det skal bli færre ansatte per pasient, samtidig som det skal bli mer levelig for de ansatte. Det går ikke opp, sier han.

I rapporten legger Helsepersonellkommisjonen til grunn at det er lite realistisk å øke bemanningen i tjenestene i så stor grad som befolkningsutviklingen og dagens oppgaveløsning skulle tilsi.

– Det vil bli færre helseansatt per pasient i årene som kommer, sa leder av kommisjonen, Gunnar Bovim, under framleggelsen.

Overbyr hverandre 

Bovim sa også at det ikke vil hjelpe med en milliard her og en milliard der for å løse utfordringene helse- og omsorgssektoren står overfor.

Helsekommisjonen ber politikere slutte med å overby hverandre innen eldreomsorg. Vil du følge oppfordringen?

– Jeg kjøper ikke alle premissene fra utvalget, for eksempel om at det må være pleiere bak hver pasient. Det handler mye om hvordan vi bruker ressursene totalt. Mange som står på utsiden av arbeidslivet kan trolig benyttes, mange jobber ufrivillig deltid og mange jobber i det private. Vi må se på totaliteten, mener Hoksrud.

– Hvordan mener du mangelen på ansatte i helsesektoren framover bør løses?

– Vi må gjøre et attraktivt å jobbe i helsesektoren. Grunnbemanningen må økes, og man kan se på mer kompetanseheving, blant annet for assistenter. Man må utdanne flere, ta i bruk teknologi og stille krav til lederkompetanse.

Flere distriktsmedisinske sentre

Medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Hans Inge Myrvold (Sp), synes at tittelen på rapporten, «Tid for handling», er beskrivende for situasjonen i helse- og omsorgssektoren.

Leder av helsepersonellkommisjonen, Gunnar Bovim, under framleggelsen av rapporten.

– Det er på høy tid med en helhetlig tenkning, sier Myrvold.

Han støtter kommisjonens forslag om mer generalistkompetanse og helsefagarbeidere inn i sykehusene. 

Sp-politikeren mener det vil fortsette å være behov for store universitetssykehus, men ser for seg flere polikliniske, distriktsmedisinske sentre som kan ta unna en del av pasientbehandlingen.

– Det vil være mer attraktivt for nyutdannede å jobbe på slike sentre, noe som gjør det lettere å rekruttere personell.

Myrvold tror også at Helsepersonellkommisjonens forslag om såkalte hus-og-hytte-stillinger, det vil si bruk av kombinerte stillinger mellom for eksempel kommuner og sykehus, vil bli mer attraktivt med polikliniske sentre i distriktene. 

– Ved å opprette felles vikarpooler på tvers vil vikarbruken også gå ned. Både sykehus og kommuner bruker mye penger på dette i dag, sier Myrvold. 

Støtter oppgavefordeling

Venstres helsepolitiske talsperson, Alfred Bjørlo, forventer at helseministeren følger opp rapporten så raskt som mulig.

– Mitt råd til Kjerkol er å bruke energien på å rekruttere og beholde helsepersonell i helsesektoren og se på hvordan private kan bidra mer inn i offentlig oppgaveløsning, sier Bjørlo til NTB.

Arbeidstakerorganisasjonen Delta, som blant annet organiserer helsefagarbeidere, støtter Helsepersonellkommisjonens forslag om at alles kompetanse må brukes.

– Kommisjonen gir en viktig marsjordre om å satse på bedre oppgavedeling mellom yrkesgruppene i helse- og omsorgstjenestene, sier forbundsleder i Delta, Trond Ellefsen.

Powered by Labrador CMS