Stange kommune huser det 11,5 meter høye kunstverket Seeding. Kunstverket står ved Uthuskrysset, godt synlig fra blant annet E6.

Kommuneportrettet

Fruktbare skoleresultater i Stange

Skole har lenge vært en av Stanges beste sektorer på Kommunebarometeret. Mye tyder på at Stange beholder ståkarakteren.

Publisert

Stange kan vise til flere gode resultater på Kommunebarometeret. Hvor kommunen ender i år, gjenstår å se. De foreløpige tallene viser at kommunen fortsetter å gjøre det godt innen skole. Kommunen ligger også an til å holde stand innen pleie og omsorg og barnehage. Et negativt driftsresultat bidrar muligens til å legge en demper på optimismen, men kommunen kan samtidig glede seg over et solid disposisjonsfond.

TJENESTER

Stange har holdt seg til høye plasseringer i Kommunebarometeret de siste årene.

KOMMUNEBAROMETERET: Stange har lenge gjort det bra på Kommunebarometeret. I fjor endte kommunen på en 21. plass. Om Stange avanserer på årets kommunebarometer, gjenstår å se. De foreløpige resultatene viser at det kan gå begge veier.

SKOLE: Dette har lenge vært en av Stanges beste sektorer. I fjor endte kommunen på en 18. plass. I år ligger kommunen an til å klatre flere plasser. I Stange øker andelen lærere i grunnskolen som oppfyller kravene til undervisning. I tillegg er andelen lærere med kompetanse til å undervise i norsk, engelsk og matematikk i grunnskolen, høyere enn i landet ellers.

BARNEHAGE: En god sektor for Stange de siste årene. I fjor endte kommunen på en 91. plass. På det foreløpige Kommunebarometeret ser det ut som om kommunen må tåle å falle noen plasser. Andelen ansatte med pedagogisk utdanning er høyere enn i de fleste andre kommuner. I Stange oppfyller 90 prosent av de kommunale barnehagene pedagognormen, noe som er høyere enn i landet ellers.

BARNEVERN: Nok en grei sektor for Stange de siste årene. I fjor plasserte kommunen seg på en 94. plass. I år ser det ut til at kommunen faller noen plasser. Stange bruker 17.496 koner på forebygging per innbygger i alderen 0–5 år. Dette er mer enn i de fleste andre kommuner. Samtlige barn under omsorg har omsorgsplan.

ÅPENHET: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I 2023 ble Stange rangert på en 265. plass av totalt 356 kommuner i undersøkelsen. Dette er litt bedre enn i 2022, da endte kommunen på en 270. plass.

ØKONOMI

Historisk sett en god sektor for Stange, men de siste årene har kommunen havnet stadig lenger ned på barometeret. På fjorårets kommunebarometer havnet Innlandet-kommunen på en 205. plass. De foreløpige tallene viser at kommunen havner omtrent der i år også.

Driftsresultatet de siste årene.

DRIFTSRESULTAT: I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på – 3,77 prosent i fjor. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. De foreløpige tallene viser at Stange leverte et korrigert netto driftsresultat på – 4,81 prosent av brutto driftsinntekter i fjor.

DISPOSISJONSFOND: I 2023 var disposisjonsfondet til Stange 21,2 prosent av brutto driftsinntekter. Kommunens frie kapital er dermed høyere enn Kommune-Norges gjennomsnittlige verdi på cirka 14,14 prosent. Det betyr at Stange har et høyere handlingsrom enn de fleste andre kommuner.

FINANS: Kommunene brukte i gjennomsnitt 0,8 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter i 2023, før vi tar hensyn til avdrag. For Stange er dette tallet 1,78 prosent.

NÆRINGSLIV

KOMMUNE-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 blir Stange rangert på 198. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. Kommunen gjør det best i sektoren for kommuneøkonomi med 78. plass. Svakest gjør kommunen det i sektoren for arbeidsmarked med 266. plass.

ARBEIDSLEDIGHET: Ifølge tall fra Nav var arbeidsledigheten i Stange 2,1 prosent ved utgangen av mai. Dette er høyere enn landsgjennomsnittet på 1,9 prosent.

FRAMTIDA

Slik mener SSB at befolkningen vil vokse i Stange

FOLKETALL: I Stange bor det cirka 21.500 innbyggere. SSB venter at befolkningen vil øke mot 2043.

KLIMA OG NATUR: De siste fire årene har Stanges klimagassutslipp blitt redusert med 7,7 prosent. Landsgjennomsnittet er – 3,85 prosent. Kommunen endte på en 234. plass i denne sektoren i fjor. Kommunen ligger an til å klatre flere plasser på årets barometer.

Stange

  • Stange ligger i Innlandet fylke
  • Innbyggere: Cirka 21.500
  • Ordfører: Bjarne H. Christiansen (Ap)
  • Kommunedirektør: Kaija Eide Drønen
  • Robek: Aldri vært på lista
  • Mye av tallgrunnlaget i dette Kommuneportrettet har vi hentet fra Kommunebarometeret for 2023 og 2024. De fleste tallene i barometeret hentes fra Kostra-basen til SSB.
Powered by Labrador CMS