Nyheter
![Ordfører Ragnhild Bergheim (Ap) i Lørenskog fortviler over at fire kommuner på Romerike fortsetter på tiltaksnivå A. Ordfører Ragnhild Bergheim (Ap) i Lørenskog fortviler over at fire kommuner på Romerike fortsetter på tiltaksnivå A.](https://image.kommunal-rapport.no/236674.webp?imageId=236674&width=960&height=642&format=jpg)
Frustrasjon og fortvilelse blant Romerike-ordførere etter to uker til med strenge tiltak
De fire kommunene på Romerike må tåle de strengeste koronatiltakene i to uker til. Det gjør ordførerne frustrert.
– Vi trenger enda flere vaksiner, pluss hjelp til å møte berget av psykiske problemer blant barn og unge, samt hjelp til næringslivet. Vi tåler ikke dette så mye lenger, sier Lørenskogs ordfører Ragnhild Bergheim (Ap) til Romerikes Blad.
– Lillestrøm har ikke fått en eneste ekstradose med vaksine. Næringslivet vårt blir satt langt tilbake sammenlignet med resten av landet og trenger støtte. Det virker ikke som sentrale myndigheter skjønner Romerike. Vi er nesten 90.000 mennesker i Lillestrøm, men blir behandlet som en liten fjellkommune, sier Lillestrøms Jørgen Vik (Ap).
Får to uker til
Fredag møtte de to ordførerne – sammen med Ullensaker-ordfører Eyvind Schumacher (Ap) og Rælingen-ordfører Ståle Grøtte (Ap) – fylkesrådsleder Tonje Brenna (Ap) i Viken og Anniken Huitfeldt (Ap), som er leder i Akershus Ap.
Hensikten med møtet var å få til en samordnet respons til regjeringen på de spesielle utfordringene kommunene sliter med. Kommunene må nå leve med de strengeste koronatiltakene i to uker til.
Tar det til Stortinget
Huitfeldt fortalte at hun ville ta saken opp i spørretimen med helseminister Bent Høie (H) og næringsminister Iselin Nybø (V).
– Romerike er hardest rammet, men får ikke noe ekstra. Jeg tar dette til Stortinget. Folk er veldig slitne nå, sier Huitfeldt.
Brev til Høie
Forrige uke skrev de 11 ordførerne på Romerike brev til helseministeren der de ba om mer vaksine til regionen.
I brevet viser ordførerne til regjeringens ekspertutvalg, Holdenutvalget, som har anbefalt en betydelig sterkere geografisk fordeling av vaksiner til områder med høy smitte.
Denne anbefalingen har regjeringen hittil ikke lyttet til, men Folkehelseinstituttet (FHI) har sagt at rekkefølgen for vaksine kan bli endret i mai.
Det gjelder både geografisk skjevfordeling og endring i aldersgruppene som skal få vaksine etter at alle over 45 år er vaksinert.
(©NTB)