Nyheter

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) i Innlandet fikk overraskende flertallet mot seg i spørsmålet om folkeavstemning om deling av fylket.
Fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) i Innlandet fikk overraskende flertallet mot seg i spørsmålet om folkeavstemning om deling av fylket.

Fylkestinget vedtok folkeavstemning om Innlandets fremtid

Med stemmen til en avhopper fra Arbeiderpartiet vedtok fylkestinget i Innlandet at det skal holdes folkeavstemning om å oppløse fylket.

Publisert Sist oppdatert

Det var stemmen til Arbeiderpartiets Erik S. Winther som ble utslagsgivende i fylkestinget onsdag, skriver NRK.

Den rådgivende folkeavstemningen skal holdes før fylkestinget foretar et endelig vedtak om å søke om deling av Innlandet i februar. Særlig Senterpartiet, som styrer sammen med Arbeiderpartiet, har gått i bresjen for at man skal gå tilbake til de to gamle fylkene Hedmark og Oppland.

Arbeiderpartiet har på sin side lagt lokk på diskusjonen, men Winther så bort fra partipisken og førte dermed til at det ble 29 mot 28 stemmer for folkeavstemning. For 14 dager sa representantskapet i Innlandet Arbeiderparti nei til oppløsing.

Winther forklarer stemmegivingen sin med at dette handler om en rådgivende avstemning og at det må være mulig å høre hva innbyggerne mener. Han ble kastet ut av gruppemøtet etter avstemningen. En naturlig reaksjon, ifølge fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap.)

Han har tidligere vært veldig klar på at han ønsker at Innlandet skal fortsette som én fylkeskommune. Men i samarbeidsavtalen som ble inngått mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet for fylkestingsperioden 2019 -2023, står det følgende:

«Dersom det kommer et initiativ fra Stortinget om oppløsing av tvangssammenslåtte fylker, skal fylkestinget på nytt ta opp og ta stilling til om det er ønskelig å reversere sammenslåingen av Oppland og Hedmark».

En rådgivende folkeavstemning betyr at fylkestinget ikke er forpliktet til å følge flertallet i avstemningen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS