Områdedirektør Helge Eide i KS mener grepet vil gjøre det mulig for kommunene å gjøre nødvendige investeringer framover.

– Gledelig med redusert moms på vann og avløp

Regjeringen foreslår å redusere momsen på vann og avløp fra 25 til 15 prosent fra 1. mai neste år. KS, Norsk Vann og Huseierne gleder seg over budsjettlekkasjen.

Publisert Sist oppdatert

Reduksjonen vil gi en ekstra kostnad for staten på fire milliarder kroner i året.

– Det innebærer at kommunale vann- og avløpsgebyrer vil bli åtte prosent billigere i gjennomsnitt i året, sier statsminister Jonas Gahr Støre til VG.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier til avisen at grepet er bevisst for å treffe alle.

– Det vil gi lavere regninger til alle. En slik avgiftslettelse kan ikke ende i lommen til noen andre, sier Vedum.

Høster applaus

generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne.

KS, Huseierne og Norsk Vann applauderer regjeringens budsjettlekkasje om å redusere merverdiavgiften på vann og avløp.

– Det vi hørte i går fra statsminister og finansminister var svært gledelige nyheter. I en tid med økte kostnader vil dette komme både kommuner og husstander til gode, sier områdedirektør Helge Eide i KS, generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne og direktør Ragnhild Aalstad i Norsk Vann i en pressemelding.

De tre interesseorganisasjonene har ved flere anledninger løftet fram momsreduksjon som et tiltak staten kan bidra med for å dempe den varslede gebyrveksten. 

– 4 milliarder kroner i lavere moms på vann og avløp utgjør en merkbar forskjell for forbrukerne, sier Meyer. 

Nødvendige investeringer

Direktør Ragnhild Aalstad i Norsk Vann.

Norsk Vann og KS mener at 15 prosent moms i stedet for 25 prosent er et viktig bidrag fra staten til kommunene. Vann og avløp er kritisk infrastruktur, og ifølge interesseorganisasjonene må det gjøres store investeringer i årene som kommer.

– I Norge tar vi rent drikkevann og effektiv avløpsrensing som en selvfølge. Samtidig er vedlikeholdsbehovet stort, og mange anlegg må oppgraderes for å møte nye rensekrav. Med dagens utfordringsbilde trengs også økt robusthet for å tåle både klimaendringer og nye krav til sikkerhet. I denne situasjonen ser vi regjeringens grep som et godt bidrag til å opprettholde disse helt avgjørende tjenestene, sier Aalstad og Eide.

Interesseorganisasjonene mener forbrukerne vil komme godt ut med den varslede endringen i statsbudsjettet, samtidig som kommunene kan fortsette å gjøre nødvendig investeringer for å levere gode vann- og avløpstjenester.

– De kommunale vann- og avløpstjenestene har ikke vært noen gjenganger på statsbudsjettet eller på bordet hos nasjonale politikere. Dette var derfor en svært god nyhet for kommunesektoren og forbrukerne, sier de tre. 

 

 

Powered by Labrador CMS