- Ledere må ha omsorg for sine ansatte og stille positive forventninger til at de kan bidra med noe, sier ordfører Fredrik Holm (H) i Halden

Halden fulgte råd, fikk ned sykefraværet

Halden var sykefraværs-versting i 2016. Åtte år senere er fraværet kraftig redusert etter krisehjelp.

Publisert

– Vi jobber veldig tett på ledere på alle nivåer og sørger for at de gjør alt de kan når det gjelder sykefravær, sier ordfører Fredrik Holm (H) i Halden. 

Halden var en av 25 større kommuner som i 2016 sa ja til et tilbud fra KS om å bli med på prosjektet «IA-ledelse 2.0 – NED med sykefraværet!» i samarbeid med KS og NAV. 

Årsaken var at kommunene hadde et alarmerende høyt legemeldt sykefravær. Satsingen varte i to år og ble primært vært rettet mot barnehager og helse- og omsorgssektoren, fordi sykefraværet var høyest der.

Du kan se oversikten over alle NED-kommunene nederst i saken!

Fant årsaker til sykefravær

I forkant av prosjektet kartla Fafo årsaker til det høye sykefraværet i kommunene. Lokale informanter oppga følgende årsaker:

IA-avtalen

  • Arbeidsministeren, LO, YS, Akademikerne og Unio og arbeidsgiverne i NHO, Virke, KS og Spekter forhandler nå om ny IA-avtale.
  • Dagens IA-avtale skulle skulle bidra til en reduksjon i sykefraværet med 10 prosent fra nivået i 2018. 
  •  Fra 2018 til 2023 har sykefraværet økt med 17,5 prosent.
  • Ledelse
  • Organisatoriske forhold
  • Arbeidsforhold
  • Holdninger
  • Manglende mestring

Resultatet ble følgende hovedtiltak

  • Sette sykefraværet høyt på dagsordenen gjennom topplederforankring og innpassing i kommunenes strategiske planer og innsats.
  • Styrke ledere i barnehager og helse- og omsorgssektoren i mestringsorientert ledelse og forebyggende innsats.
  • Formalisert samarbeid med NAV.

Råd: – Sats på ledelse

KS bestilte følgeforskning på prosjektet, og Agenda Kaupang og Proba Samfunnsanalyse kom i 2018 med et klart råd: Sats på ledelse. 

Forskerne påviste for første gang en signifikant sammenheng mellom ledelse og graden av sykefravær i helse og omsorgssektoren.

Helt konkret påpekte de at mestringsorientert ledelse er suksessoppskriften. Denne ledelsestypen legger vekt på læring, utvikling og motivasjon ut fra forutsetningene til hver enkelt medarbeider. Det gjelder å se de ansatte, stole på dem og delegere oppgaver.

I motsatt ende hadde virksomheter med høyt sykefravær ledere som var veldig travle, som gjorde andre ting enn å bygge en relasjon til de ansatte og som ikke involverte og delegerte. 

Forskerne konkluderte med at det er viktig å styrke ledere i sykefraværsjobbingen. 

Rutine for egenmeldinger

Åtte år senere er Halden blant kommunene med størst reduksjon i sykefraværet av de 25 kommunene i NED-prosjektet. 

Holm sier at kommunen har konsentrert seg mye om å forebygge sykefravær.

– Det er kanskje et litt forslitt begrep, men konkret så gjennomfører lederne blant annet løpende evaluering via skjemaer. Der måler de mulighetene for tilrettelegging og tilfredshet. Vi har strenge rutiner for egenmeldinger. Ansatte må ringe sin leder. I samtalen skal lederen spørre om hvordan det går, og om man kan gjøre andre oppgaver den dagen, sier han.

Har laget innsatsteam

Halden har dessuten samlet de forskjellige instansene som jobber med sykefravær, som HMS-avdelingen, bedriftshelsetjenesten og NAV, i innsatsteam.

– I stedet for at bedriftshelsetjenesten jobber litt her og NAV litt her, jobber de sammen der det trengs. De snakker samme språk. Det er viktig.

– Du har vært ordfører siden 2023, du kan ikke ta på deg all ære for reduksjonen?

– Helt klart ikke. Men jeg har vært folkevalgt siden 2016 og har fulgt nærværsarbeidet. I tråd med NED-prosjektet har vi systematisert nærværsarbeidet. Det er veldig viktig å jobbe tett på alle nivåer og sørge for at ledere gjør alt de kan for å forebygge sykefravær. Det er kanskje litt krevende, men ledere må ha omsorg for sine ansatte og stille positive forventninger til at de kan bidra med noe. 

Programmet er lagt ned

Fra våren 2018 ble NED-programmet utvidet slik at også mindre kommuner og større kommuner med noe lavere sykefravær kunne delta. Opp til 80 kommuner deltok. Programmet drives ikke aktivt lenger. Det er erstattet av bransjeprogrammer for barnehager og pleie- og omsorgssektoren.

Her kan de lese rapporten Følgeforskning på IA-ledelse 2.0 – NED med sykefraværet!

Powered by Labrador CMS