Nyheter

Ordfører Hugo Jacobsen (Ap) i Lødingen vil ikke si noe om hvorfor kommunen fjernet sin kommunedirektør med umiddelbar virkning denne uka.
Ordfører Hugo Jacobsen (Ap) i Lødingen vil ikke si noe om hvorfor kommunen fjernet sin kommunedirektør med umiddelbar virkning denne uka.

Har ikke behov for å begrunne fjerningen av topplederen

Kommunedirektøren i Lødingen har fraskrevet seg stillingsvernet. Kommunestyret har derfor ingen begrunnelse for at de har fjernet sin toppleder med umiddelbar virkning.

Publisert Sist oppdatert

– Kommunedirektøren har i arbeidsavtalen fraskrevet seg stillingsvernet mot et sluttvederlag tilsvarende lønn i seks måneder. Dette innebærer at arbeidsgiver ikke trenger å gi noen begrunnelse for å avslutte arbeidsforholdet, skriver ordfører Hugo Jacobsen (Ap) i Lødingen kommune i en tekstmelding til Kommunal Rapport.

Ingen begrunnelse å vise til

Etter bare et halvt år i stillingen som kommunedirektør i Lødingen, vedtok kommunestyret tirsdag denne uka å fjerne Liv-Hege Martinussen fra stillingen med umiddelbar virkning. Dette er den tredje kommunedirektøren som går med sluttavtale i Lødingen siden 2019. 

I arbeidsavtalen mellom partene har Martinussen frasagt seg sitt stillingsvern, og politikerne fattet derfor et vedtak som ikke inneholdt noen begrunnelse for at kommunedirektøren måtte gå på dagen. 

Ordføreren ser ikke behovet for at det skal oppgis noen begrunnelse for at kommunestyret har fattet et slikt vedtak.

– Kommunestyret har ikke begrunnet vedtaket om å aktivere klausulen om avslutning av arbeidsforholdet. Det er derfor ingen begrunnelse eller årsak å vise til, skriver Jacobsen.

Kommunal Rapport har flere ganger forsøkt å komme i kontakt med ordføreren på telefon, men han har kun svart på tekstmelding.

Har ikke hørt noe

Det var tirsdag ettermiddag denne uka at kommunestyret fattet vedtaket om å fjerne kommunedirektøren med umiddelbar virkning. 

Ifølge Martinussen merket hun samme ettermiddag at hun hadde mistet tilgangen til sin kommunale e-postkonto. Midt på dagen neste dag mottok hun en e-post fra arbeidsgiver til sin private e-postadresse, med vedtaket fra kommunestyret.

– Har du fått noen begrunnelse for at kommunestyret vil fjerne deg?

– Nei. Jeg har fått en e-post med vedtaket fra kommunestyret. Bortsett fra det har jeg ikke hørt noe fra arbeidsgiver. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier Martinussen til Kommunal Rapport.

Daglig leder Gudrun Grindaker i Norsk Kommunedirektørforum kjenner ikke den konkrete saken fra Lødingen, men på generelt grunnlag peker hun på at det er viktig at kommunestyret ivaretar arbeidsgiveransvaret overfor kommunedirektøren på en seriøs måte, og at spillereglene følges.

– At kommunestyret opptrer og framstår som en seriøs arbeidsgiver, er sentralt også når det gjelder å rekruttere kompetente medarbeidere til kommunen og med tanke på kommunens omdømme, uttaler Grindaker til Kommunal Rapport.

– Har fraskrevet seg retten

Kommunal Rapport har spurt ordføreren hvorfor tre kommunedirektører siden 2019 har forlatt kommunen med sluttavtale, hvordan politisk ledelse mener kommunens omdømme blir påvirket av at kommunedirektøren blir fjernet uten begrunnelse på denne måten, og om et ubegrunnet vedtak om å fjerne topplederen er i tråd med hvordan kommunen ønsker å framstå som arbeidsgiver.

Ordføreren har svart følgende:

– Spørsmålet ditt antyder at du ikke helt forstår ordningen med at øverste leder i en virksomhet kan fraskrive seg stillingsvernet i en arbeidsavtale. Det at oppsigelser skal begrunnes, er en del av stillingsvernet. Når man har fraskrevet seg stillingsvernet, har man også fraskrevet seg retten til en begrunnelse, skriver ordføreren til Kommunal Rapport.

– Fordel for begge parter

Han skriver videre at arbeidsgiver utløser en klausul om opphør av arbeidsforholdet og at dette ikke begrunnes, i mange saker er en fordel for arbeidstaker.

– Slik sett er slike klausuler en fordel for begge parter. Arbeidsforholdet kan avsluttes uten at det gis noen begrunnelse. Dette har partene avtalt ved inngåelse av arbeidsavtalen. Lødingen kommune forholder seg til den inngåtte avtalen. Det er ryddig, skriver ordføreren.

Kommunal Rapport har deretter pekt på at det å utløse klausulen har en kostnad på seks månedslønner, og kommunen befinner seg på Robek-lista. Et spørsmål om hvorfor kommunestyret ønsket å utløse klausulen har ordføreren ikke besvart.

Powered by Labrador CMS