Lier kommune svever høyt i Kommunebarometeret. I år landet kommunen på andreplass.

Har klort seg fast i toppen av Kommunebarometeret

Lier har blitt en fast del av toppsjiktet i Kommunebarometeret. I år er Buskerud-kommunen tilbake på andreplass.

Publisert Sist oppdatert

Lier

Lier er en kommune i Buskerud fylke.

Innbyggere: 28.470

Ordfører: Kjetil Kivle (H)

Kommunedirektør: Sikke Næsheim.

Robek: Aldri

Mye av tallgrunnlaget i Kommuneportrettet henter vi fra Kommunebarometeret for 2023. Mange av tallene i barometeret hentes fra Kostra-basen til SSB som ble publisert 17. juni i 2024.

Etter solide forbedringer i både grunnskole og pleie og omsorg lander Lier i årets barometer på nest beste plassering. Det er en plassering kommunen også har hatt før.

Tjenester

Kommunebarometeret: De siste åtte årene har Lier etablert seg blant de 50 beste i Kommunebarometeret. I 2022 var kommunen nest best, i fjor ble det 18. plass, og i år er Lier tilbake på 2. plass.

Plassering på Kommunebarometeret

Grunnskole: I fjor landet Lier på 26. plass i denne sektoren, men i år har kommunen klatret til 11. plass. Stadig flere elever i videregående opplæring fullfører med bestått innen fem år, andelen lærere med kompetanse til å undervise i kjernefagene har økt på barneskolenivå og andelen elever som får leksehjelp har økt.

Pleie og omsorg: I denne viktige sektoren har Lier tatt et kraftig byks fra 156. plass i fjor til 61. plass i år. Nøkkeltallene som har blitt bedre er blant annet andelen ansatte med fagutdanning, tid med lege for beboerne på sykehjem og andelen heltidsansatte i helse-, pleie og omsorgssektoren.

Helse: Også her klatrer Lier kraftig fra 147. plass i fjor til 26. plass i år. Kommunen har flere avtalte legeårsverk per innbygger, flere fastlegelister som er åpne, andelen helsesykepleier-årsverk har økt, og utgiftene brukt på forebygging har økt kraftig.

Åpenhet: Kommunal Rapport lager Åpenhetsbarometeret sammen med Pressens offentlighetsutvalg for å teste åpenheten i norske kommuner. I år landet Lier på 75. plass, noe som er en solid forbedring fra 161.-plassen i fjor.

Økonomi 

 I sektoren for økonomi går Lier noe tilbake fra 91. plass i fjor til 113. plass i år.

Driftsresultat: I gjennomsnitt leverte kommunene et korrigert netto driftsresultat på – 3,77 prosent i fjor. Da har Kommunal Rapport korrigert for premieavvik, avsetninger til bundne fond og utbetaling fra Havbruksfondet. Lier leverte et korrigert netto driftsresultat på – 4,52 prosent av brutto driftsinntekter i fjor, noe som er betydelig svakere enn 1,53 prosent året før. 

Netto driftsresultat i prosent av brutto driftsinntekter.

Disposisjonsfond: Kommunen har spist betydelig av sitt disposisjonsfond det siste året, og i fjor ble fondet redusert fra 16,7 prosent av brutto driftsinntekter til 10,3 prosent. Det er vesentlig lavere enn landsgjennomsnittet på 14,25 prosent

Finans: I fjor brukte norske kommuner i gjennomsnitt 0,85 prosent av brutto inntekter på å dekke netto finansutgifter, før vi tar hensyn til avdrag. For Lier var dette tallet 0,52, noe som er noe svakere enn året før.

Næringsliv 

Kommune-NM: I NHOs kommune-NM for 2023 ble Lier rangert på   11. plass. Kåringen har indikatorer fra næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi. I næringsliv sikret Lier seg en 3. plass. Kommunens svakeste sektor var kompetanse, her landet Lier på 135. plass.

Arbeidsledighet:   Arbeidsledigheten i Lier var på 2,2 prosent ved utgangen av juli. Dette er noe bedre enn landsgjennomsnittet på 2,1 prosent.

Framtida

Folketall: Lier har i dag et folketall på 28.470 personer, og kommunen er i jevnt vekst. I 2043 er det anslått at befolkningen i Lier har økt til 33.061 innbyggere. Det er en befolkningsvekst på drøyt 16 prosent.

Befolkningsprognose for Lier

Klima og natur: I denne sektoren rangeres Lier på 108. plass, noe som er en del svakere enn fjorårets 15. plass. En liten andel av kommunens veier er tilrettelagt for syklende og omdisponeringen av jordbruksareal har de siste fire årene økt.

Powered by Labrador CMS