– Selv har jeg forsøkt å være positiv til fylkeskommunen, men jeg klarer ikke det lenger. Oppløsningen av Viken var et hardt slag, sier Herman Ekle Lund, gruppeleder for Venstre i Drammen bystyre.

Har mistet troen på fylkeskommunen

Venstres gruppeleder i Drammen, Herman Ekle Lund, vil ta arealmakt fra kommunene og åpner for å legge ned fylkeskommunen.

Publisert Sist oppdatert

– Du tar til orde for at Drammen skal diskutere overgang fra Buskerud til Akershus. Hvorfor?

– Lier har seg bestemt for å utrede en overgang. Det er uheldig fordi vi samarbeider om sykehusetablering, om Fjordbyen, om samferdsel i Buskerudbyen. I tillegg kommer at Buskerud må kutte mye etter Viken-oppdeling. Fire busslinjer i Drammen ble lagt ned fra 19. august. Det har store konsekvenser for grupper uten bil og for Drammen som kollektivby. Vi når neppe nullvekst-målet som er grunnlag for belønningsmidler fra staten. Kanskje blir vi straffet for det?

–  Er det ikke bedre å være hovedstad i Buskerud enn utkant i Akershus?

Herman Ekle Lund (35)

  • Posisjon: Deltidspolitiker som gruppeleder for Venstre i Drammen. Rådgiver i WWF.
  • Bakgrunn: Selvstendig næringsdrivende.
  • Viktigste sak: Snu naturtapet i Kommune-Norge.

– Jeg ser ingen gevinster av en slik tilværelse. Vi har ikke kommet bedre ut av kuttrunden av å ligge sentralt. Som del av Akershus blir vi med i Rutersystemet. Viktigst er at vi kan bli en del av Oslopakkeløsningen. Det vil gi fart i bompengedebatten. Vi trenger bompenger som del av byvekstavtalen og for å få bukt med luftforurensningen.

– Hvis Drammen og Lier skulle få anledning til å skifte fylke betyr ikke det ytterligere utarming av Buskerud fylkeskommune?

– Buskerud ville jo få behov for større strukturelle kutt. Det er ikke bra, men kanskje blir det ny debatt om sammenslåing med Vestfold og Telemark, hvis noen orker. Kanskje kan Buskerud bli mindre preget av Drammen og Liers behov. Mentaliteten i Drammen er at vi er en del av Stor-Oslo.

– Hvordan henger dette sammen med at Venstre er tilhenger av fylkeskommunen?

– Jeg kan bekrefte at det er et av temaene som diskuteres i Venstres programprosess. Det er 50/50 sjanse for hva vi havner på. Selv har jeg forsøkt å være positiv til fylkeskommunen, men jeg klarer ikke det lenger. Oppløsningen av Viken var et hardt slag.

– Høyre varsler reformer i offentlig sektor hvis partiet får regjeringsmakt. Venstre er aktuell partner. Hvilke reformer bør Venstre være pådriver for?

– Dette med fylkeskommunen er åpenbart. Jeg vil også redusere arealmyndigheten til kommunene. Begrunnelsen er det store naturtapet. Vi lokalpolitikere har ikke oversikt og kan ikke forvalte dette. Vi må dessuten flytte ansvaret for plan- og arealpolitikken fra Kommunaldepartementet tilbake til Klima- og miljødepartementet.

– Hva er morsomst ved å være lokalpolitiker?

– At jeg kan møte innbyggerne som jeg representerer, diskutere løsninger og se endringer noen uker etter på. Jeg trives godt med å være tett på. Stortingsarbeidet tror jeg blir for fjernt for meg.

– Hva er mest frustrerende?

– At vi har lite råderett over økonomien fordi så mye er lovpålagt. Jeg husker en budsjettdebatt hvor vi brukte åtte timer på å flytte 5 millioner kroner av et budsjett på åtte milliarder.

– Hva ville du gjort hvis du fikk være kommunalminister for en dag?

– Fremmet en lovendring hvor kommunene ble fratatt det meste av sin arealmyndighet. Jeg ville også foreslått å øke Sps grunnskoletilskudd i inntektssystemet, og kanskje utvide det til andre viktige enheter. Jeg bryter med Venstre her, men sliter med å se hvordan vi ellers kan opprettholde tilbudet i små lokalsamfunn.

Her kan du lese flere artikler om folkevalgte.

Powered by Labrador CMS